Evde Kodlama Etkinlikleri

Merhaba Arkadaşlar, Evde Kodlama Etkinlikleri başlığı altında yazıya başlamak için sanırım geç kaldık. Uzun zamandır bu konuda bolca soru alıyorum.

Okul öncesi kademeden başlayarak lise düzeyine kadar birçok bilinçli veli ve öğrencimiz evde kodlama alanında kendini geliştirmek için yapabilecekleri etkinlikleri merak ediyor.

Bu kapsamda bir süre araştırma yaptıktan sonra yollarımız kesişiyor. Tabi herkes için standart bir yöntem önermek imkansız.

Öğrencinin ön bilgileri, yaşı, ilgisi, merakı, fiziki olarak elinde bulundurduğu kodlama araçlarına göre önerilerimizi güncelliyoruz.

Bu kapsamda gelen soru yükünü azaltmak amacıyla genel hitap edecek birkaç öneride bulunalım burada. Umarım okuyan veli ve öğrencilerimizin işlerine yarar. Önerilerimizi aşağıya adımlar halinde sıralayalım.


CODE ORG İLE ALT YAPI OLUŞTURUN

Kodlama eğitimine başlarken her zaman ilk kullandığım araç Code.org araçlarıdır. Bu site sayesinde alt yapıyı güzel bir şekilde oturtabilirsem bundan sonra vereceğim her eğitimde maksimum verim alabiliyorum.

Bu site ile ilgili ayrıntılı yazılar daha önce oluşturdum. Fakat evde herhangi bir öğretmen desteği olmadan kendi kendine öğrenmek isteyenler için aşağıya öneri bölümler ekleyeceğim.

Hiç vakit kaybetmeden bu bölümlere başlayarak kodlama alt yapınızı sağlam bir şekilde oluşturabilirsiniz. Yaş grubunuza göre aşağıda verilen eğitimlerden birini seçerek hemen başlayın. Site sizi yönlendirecektir.

Codeorg Evde Eğitim

04-07 YAŞ

Codeorg Evde Eğitim

05-08 YAŞ

Codeorg Evde Eğitim

06-10 YAŞ

Codeorg Evde Eğitim

07-11 YAŞ

Codeorg Evde Eğitim

08-12 YAŞ

Codeorg Evde Eğitim

09-13 YAŞ


SCRATCH İLE BLOK KODLAMAYI KEŞFEDİN

Diğer en çok kullandığım kodlama aracım tabi ki Scratch. Kodlama deyince ilk akla gelen aracımızdır. Eğer code.org ile verilen problemleri blok kodlama yöntemi ile çözebildiyseniz artık level atlama zamanı geldi.

Kendi hayalimizdeki senaryoları oluşturabilmek ve onları kodlayabilmek için bir programa ihtiyacımız var. Öğrendiğimiz bu programın ileride kullanacağımız araçlar içinde rehber olmasını istiyorsak o zaman en iyi alternatifimiz bu program olacak.

Artık hemen hemen tüm kodlama araçları Scratch altyapısını kullanmaktadır. Bu yüzden bu programı ne kadar iyi öğrenirsek o kadar geleceğe yaptırım yapmışız demektir.

Burada bir problem karşımıza çıkabilir öğrencilerin yaş seviyesi. Eğer okul önceli ve anaokulu düzeyinde bir öğrencimiz var ise ScratchJr kullanmasını önerirken, 3. sınıf ve üstü öğrenciler için Scratch programını öneriyoruz.

ScratchJr ile ilgili ayrıntılı örneklerin olduğu bir içerik hazırlamaya çalışıyorum. Eğer biterse buraya linkini ekleyeceğim.

Scratch programı ile etkinlikler yapmak istiyorsanız evde kendi kendinize yapabileceğiniz etkinlikler için Scratch ile Kodlama Eğitimi sayfasını ziyaret ederek hemen eğitime başlayabilirsiniz.

Scratch İle Kodlama Eğitimi

Scratch ile yapabileceğiniz etkinliklere yukarıdaki sayfadan ulaşabilirsiniz. Ayrıca hocam benim elimde bir kitap olsun ben bu kitaptan faydalanarak dersleri öğrencime yaptırayım derseniz buradan önerdiğim kitaba ulaşabilirsiniz.

GEÇELİM ROBOTİK KODLAMAYA

İlk iki aşama ile sağlam bir temel oluşturduk. Şimdi sırada somut nesnelerle robotik kodlama yapmak var. Bu konuda ise yaygınlık sebebiyle önereceğim kodlama aracımız Arduino olacak.

Arduino öğrenirken elimizde bir set olması gerekiyor. Öğreneceğimiz etkinlikleri elimizdeki set ile detaylı bir şekilde uygulayacağız.

Burada hocam set almaya gerek yok Tinkercad üzerinden simülasyon ile yapabiliriz eleştirisi gelebilir. Fakat ben bu eğitimi alırken somut olarak parçalara dokunmayı ve el becerilerinin de gelişmesini önemsiyorum.

Bu yüzden imkan var ise mutlaka bir arduino set temin edin. Hangi seti alayım diye bolca soru gelecek. Buraya tıklayarak açılan sayfadan arduino setinizi alabilirsiniz. (Not: Arduino set linki ara ara fiyat içerik kıyaslamasına göre güncellenecektir.)

Kendi kendinize Arduino etkinlikleri yapabilmek için Arduino ile Kodlama Eğitimi sayfasındaki etkinlikleri sırasıyla yapabilirsiniz.

Arduino ile Kodlama Eğitimi

Yukarıdaki link üzerinde Arduino ile yapabileceğiniz onlarca etkinlik bulunmakta. Bu konuda ayrıntılı olarak çalışmaya devam ediyorum. Yeni etkinlikler oldukça eklemeye devam edeceğim.

Ayrıca Arduino ile ilgili elimde kaynak olsun derseniz buradan önerdiğim kitaba ulaşabilirsiniz.

En temel önerilerimi burada listeledim. Bir kısım bilinçli veli veya öğrencimizin sorularını giderdim diye düşünüyorum.

Son olarak bu etkinlikleri bir veli olarak yaptırabilirsiniz fakat çok daha verimli olmasını isterseniz bu konuda profesyonel destek almanızı öneririm.

Kodlama eğitimi veren kurumlar ve özel veren bireylere ulaşabilirsiniz. En kötü ihtimalle denersiniz ve sonuçlarını gözlemlersiniz. Hoşunuza gitmezse kendiniz devam edersiniz. Fakat bu konuda yapacağınız harcamalar ilerde size mutlaka dönecektir.

Çağı yakalamak için değil öne geçmek için zaman kaybetmeyin. Bir süre sonra dönüp mutlaka teşekkür edersiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*