Dosya Yönetimi Ders Notu

Merhaba arkadaşlar, Dosya Yönetimi Ders Notu sayfası bu hafta işlediğimiz ve sınavlarda karşınıza çıkacak önemli bilgilerin olduğu sayfadır. Yani ben eskiden öğrencilerime defterlerine not aldırırken bu bilgileri not aldırıyordum.

Sizde bu bilgileri defterinize geçirebilir veya en altta sosyal medya butonlarının sonunda bulunan Yazdır seçeneği ile sayfanın çıktısını alarak saklayabilirsiniz.

Sınavlara çalışırken işinize yarayacaktır. Sınavda çıkma ihtimali yüzde 90 üzerinde olan yerlerin sonuna *** işareti ekleyeceğim. Umarım işinize yarar.

DOSYA YÖNETİMİ

Bir diske (harddisk, disket veya CD-Rom)kayıt edilmiş bilgilere dosya adı verilir.

Dosya: Bilgisayarda bilgilerin kaydedildiği birimlere Dosya adı verilir. Dosya içerisinde bilgi, resim, yazı, çizim ve ses gibi her şey olabilir.

Dosyanın yapısı 3 kısımdan oluşur.

Dosya Yapısı
Dosya Yapısı

Dosya Adı: Genellikle örnekte de olduğu gibi o dosyanın içindeki bilgiyi çağrıştıracak şekilde dosyayı hazırlayan kişi tarafından yazılır.

“Bisikletresmi” burada dosya adıdır. Dosyalara isim verirken bazı karakterleri kullanamayız. Bu karakterler aşağıdaki resim üzerinde gösterilmiştir. ***

Dosya isimlerinde kullanılmayan Karakterler
Dosya isimlerinde kullanılmayan Karakterler

Nokta işareti: Dosya adı ile dosya uzantısını ayırmak için kullanılan ayraç görevini görür.

Nokta işareti önemlidir ve genelde dosyanın hazırlandığı program tarafından otomatik konur.

Dosya uzantısı: Dosyaların bilgisayar üzerinden tanınması dosya uzantısı ile olur. ***

Bilgisayar bir dosyayı açmadan önce dosya uzantısına bakar ve resim ise resim programı ile, yazı ise kelime işlemci ile açar.

Günlük hayatta bilgisayar kullanırken karşımıza çıkabilecek popüler dosya uzantılarını inceleyelim.

Popüler Resim Dosyası Uzantıları: jpg, png, bmp uzantılarını sayabiliriz. Ayrıca hareketli resim olarak ise gif uzantısını örnek verebiliriz. ***

Popüler Ses Dosyası Uzantıları: mp3, wav, wma, aac uzantılarını sayabiliriz. Burada en bilindik dosya uzantısı mp3 olarak karşımıza çıkmakta. ***

Popüler Video Dosyası Uzantıları: avi, mpg, wmv, mov uzantılarını sayabiliriz. ***

Popüler Belge Dosyası Uzantıları: txt(Yazı Dosyası), Doc(Microsoft Word Dosyası), pdf(Elektronik Kitap Dosyası) uzantılarını sayabiliriz. ***

Diğer Popüler Dosya Uzantıları: exe(Çalıştırılabilir Program), rar(Sıkıştırılmış Dosyalar) uzantılarını sayabiliriz. ***

Dosyaları sildiğimiz zaman ne olur?

Çöp Kutusu: Bilgisayarda dosyalar ya da klasörler silinmek istendiğinde ilk olarak çöp kutusuna atılır. Çöp kutusu kullanıcı tarafından “boşalt” komutu verilene kadar dosya ve klasörler içerisinde tutulur. ***

Amaç, yanlışlıkla silinen bir dosya ya da klasör varsa buradan gene kullanıcı “Geri al” komutu ile dosya ya da klasörler ilgili yere geri alınır.

KLASÖR VE SÜRÜCÜ

Klasör: Ortak özelliğe sahip dosyaları bir arada bulunduran birimlere klasör(dizin) adı verilir. ***

Klasörleri marketlerde bulunan reyon mantığına benzetebiliriz. Bir klasör içerisine istediğimiz kadar alt klasör ekleyebiliriz.

Ayrıca dosya isimlerinde kullanamadığımız karakterleri klasör isimlerinde de kullanamayız.

Sürücü: Dosya ve Klasörlerin saklanabileceği fiziksel ortamlardır. Sabit Disk, CD, DVD, Flash Bellek gibi.

Yani yukarıda saydığımız dosya ve klasörler yazılıma örnek verilirken sürücü kavramı donanıma örnek verilebilir.

Ayrıca aşağıya eklediğim afişten faydalanabilirsiniz.

Dosya Uzantıları Afişi
Dosya Uzantıları Afişi

Afiş üzerinde popüler dosya uzantıları verilmiştir.

Aşağıda bulunan Yazdır Butonuna basarak sayfayı yazdırabilir veya pdf olarak kaydedebilirsiniz.

Dosya Yönetimi Ders Notu bu kadar. İnfografikler EBA üzerinden alınmıştır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye 5. Sınıf – Hafta 3 – Dosya Yönetimi sayfasından ulaşabilirsiniz.

14 Comments

  1. Günümüzde bilgisayar kullanıcıları eskisinden daha çok program ve işletim sistemi aracı kullanmaktadırlar. İhtiyaçların artmasıyla beraber bilgisayarın daha işlevsel kullanım ihtiyacı da paralel olarak artıyor. Bu gelişme daha çok program kullanılması gerektiriyor. Yedekleme programları

  2. Bu programların çoğu internet ortamında çevrimiçi satılıyor ve mağazalarda bu programlara rastlamak kolay değil. Ülkemizde Internet kullanıcılarının çok azı internet üzerinde alışveriş yapıyor. Dolayısıyla bu tip programlara ya dergi cd&dvd lerinde rastlıyoruz ya da download sitelerindedir.

  3. İşletim sistemi bilgisi bilgisayarda çalışan bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılım bütünüdür. İşletim sistemi uygulama katları genellikle direk donanım tarafından yürütülmesine ramen girdi-çıktı bellek atama gibi donanım fonksiyonları için uygulama programları ve bilgisayar donanımı arasında arıcılık görevi yapar.
    İşletim sistemi sadece bilgisayar, cep telefonu ve wep sunucularında değil arabalarda, beyaz eşyalarda ve kol saatinde yüklü olabilir.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*