Akıllı Telefon Aklımızı Alır mı?

Akıllı Telefon Aklımızı Alır mı? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında hazırladığımız bir Tübitak 4006 Araştırma Projesidir.

2019-2020 Başvuru Sistemine uyarlanmış Örnek Tübitak 4006 Araştırma Projesidir.

Okulumuzda yaptığımız projeler baya bir ilgi çekti mesajlara yetişemez oldum. İlginizden dolayı teşekkür ediyoruz.

Projelerle ilgili en çok sorulan soruları buradan paylaşarak soruları bir nebze hafifletmeyi düşünüyorum. Lafı fazla uzatmadan istediklerinizi vermeye başlayalım.

AKILLI TELEFON AKLIMIZI ALIR MI? TÜBİTAK 4006 PROJESİ

İlgili proje okulumuz öğrencilerinden Yaren COŞKUN tarafından düşünülmüş olup ben sadece rehberlik yaptım. Bu sene TÜBİTAK tarafından istenen bilgilere göre başvuru formumuzu ve anketimizi hazırladık.

Arkadaşlar proje başvuru bilgileri örnek olması açısından 2019-2020 başvuru sistemine uygun hale getirilmiştir. Örnek olması amacıyla paylaşılmıştır.

PROJE BAŞVURU BİLGİLERİ

Proje Adı: Akıllı Telefon Aklımızı Alır mı?
Proje Türü: Araştırma
Proje Alanı: Dijital Dönüşüm

PROJE AMACI

“Erken yaşlarda akıllı telefon sahibi olmak akademik başarıyı düşürür mü?” sorusundan hareketle başladığım bu projede amaçlarımız;

  • 10-13 yaşlarındaki öğrencilerin akıllı telefon kullanımının derslerine etkisini göstermek
  • Bu öğrencilerin akıllı telefonda geçirdikleri süreyi öğrenmek.
  • Akıllı telefon kullanarak en çok hangi uygulamaları kullandıklarını tespit etmek.
  • Akıllı telefona sahip olmadan önceki notları ile akıllı telefona sahip olduktan sonraki notlarını karşılaştırmak. Bu sayede projemin öncelikli amacı akıllı telefon kullanımının derslere etkisini göstermek.
  • Okulumuzdaki öğrencilerin kaç yaşından itibaren akıllı telefon kullanmaya başladıklarını tespit etmek.

Not: Kelime sayısı fazla yazılmıştır benzer projeleri yapacak arkadaşlara örnek olması için. 2019-2020 şartlarına göre 20-50 Kelime arası yeterlidir. En üste en önemli amacınızı yazınız.

PROJE YÖNTEMİ

1.Alt Proje Konusunu Belirleme: Cep Telefonu alındıktan sonra ders başarısı düşen kardeşimin, notlarının düşmesindeki gerçek sebebi bulabilmek için bu konu belirlenmiştir.

2.Araştırma Yapma: Öğtetemimizle birlikte internette yaptığımız araştırmalar sonunda ders notlarının düşmesinin birçok sebebi olabileceğini öğrendik.

3.Hipotez Kurma: Kesin sonuca varabilmek için en kuvvetli gördüğümüz olasılık üzerinden hareket ederek hipotezimizi “Erken yaşlarda akıllı telefon sahibi olmak akademik başarıyı düşürür “ şeklinde belirledik.

4.Deney ve Gözlem Zamanı: Hipotezimi doğrulamak için bir anket hazırlayacağız. Anketimizde 1 günde ne kadar akıllı telefon kullanıyorsunuz, ders notunuz ne? Akıllı telefonda geçirdiğiniz süre, En çok hangi uygulamaları kullanıyorsunuz. Ne kadar süredir bir akıllı telefona sahipsiniz? Telefonunuzdan memnun musunuz yenisinin alınmasını ister misiniz? Gibi sorular soracağız

5.Veri Toplama, Değerlendirme ve Sonuç:Yaptığımız anketim sonunda akıllı telefon kullanmanın derslere etkisi olup olmadığını, öğrencilerin günlük ne kadar telefonda uğraştıkları gibi verilere ulaşacağız. Hipotezimizin doğruluğunu kontrol edecek eğer hipotezim yanlışsa araştırmamızı baştan yapıp yeni hipotez kuracağız. Eğer hipotezimiz doğru ise bir poster şeklinde analizle sonucumuzu sunacağız. Sonuçları Microsoft Excel programı ile düzenleyeceğiz. Proje esnasında takıldığım yerlerde okulumuz bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretmenlerinden destek alacağız.

6.Alt Proje Posteri Hazırlama:Hazırlayacağımız postere projemizin öncesinde neler yaptığımızı, proje süresince neler yaptığımızı ve sonrasında neler yaptığımızı yazacağız.

Not: Proje yöntemi yine amaç gibi fazladan yazılmıştır. Burada önemli olan tasarım projelerinizin yöntemini yazarken yukarıdaki tasarım projesi hazırlama adımlarını kullanmanızdır. 2019-2020 şartlarına göre yöntem bölümü 50-150 kelime arasındadır.

BEKLENEN SONUÇLAR

Projemizin sonunda erken yaşlarda akıllı telefon sahibi olan ve bu telefonu elinden düşürmeden oyun oynayıp, sosyal medyada vakit harcayan arkadaşlarımızın akademik başarılarının nasıl düştüğünü göstermeyi bekliyoruz.

Projemizi inceleyen her ebeveyn sonucuna bakarak kendi öğrencileri hakkında empati yapabilecek ve hala alabiyorsa gerekli önlemleri alabilecektir.

Projemizden faydalanmak isteyen kurum veya kuruluşlar bizim açtığımız bu alanda ilerleyerek anket soruları ve uygulanan öğrenci sayısını güncelleyerek daha kapsamlı bir araştırma yapabilirler. Sonuçlarını ise Ülkemizin geleceğinde söz sahibi olacak yeni neslimizi daha iyi yetiştirebilmek için daha kapsamlı bir şekilde duyurabilirler.

Not: Beklenen Sonuç bölümü 2019-2020 ile gelmiş olup 50-150 arasında kelime istemektedir. Bu alanda projenizin sonunda görmeyi umduğunuz sonuçları, Projenizin hangi alanlarda kullanabileceği, hangi kurum yada kuruluşların işine yarayabileceği gibi bilgiler verebilirsiniz.

Proje Danışmanı: Özgür ŞEREMET
Proje Öğrencisi: Yaren ÇOŞKUN


Başvuru esnasında ayrıca bizden anket ve izin dilekçesi istenmekte bunları da aşağıda paylaşıyorum.

PROJE ANKETİ


Anketin Microsoft Word ile hazırlanmış halini indirmek için tıklayınız.

Milli Eğitim Müdürlüğünüzden anket izni almak için gerekli olan dilekçe örneğini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.


Yukarıda TÜBİTAK sistemine başvuru yapabilmeniz için gerekli olan Amaç, Yöntem, Beklenen Sonuç ve proje anketi verilmiştir. Projeleri birebir kopyala yapıştır yaparsanız özgünlük sebebiyle projeleriniz onaylanmayacaktır. Sadece fikir vermesi ve proje başvuru yazılarınızı oluştururken örnek olması amacıyla paylaşılmıştır.

Şimdi projemizi yapım aşamalarına geçelim.


PROJE YAPILIŞI

Evet arkadaşlar projemiz TÜBİTAK tarafından onaylandı ve hemen yapım işlemlerine başladık. Bu kapsamda ilk işimiz anket için belirlediğimiz soruları google formlar üzerinden oluşturduk ve öğrencilerimizin bu anketi doldurmaları için çalışmalara başladık. Anketimiz yukarıda gördüğünüz gibidir. Sınıfları gezerek öğrencilerimizden anketimize girerek projemize destek olmalarını istedik.

Akıllı Telefon Aklımızı Alır mı? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Okul sitesi ve ozgurseremet.com üzerinden yayınlanan anketlerimize sınıf sınıf gezerek öğrencilerimizin katılımlarını sağladık. 1 Aylık bu süreç sonunda yeterli veriye ulaştığımıza inandıktan sonra verileri değerlendirmeye başladık.

Derlediğimiz verilere göre yukarıdaki sonuçları elde ettik. Bu sonuçlarımızı fuarda gösterebilmek için renkli çıktı aldık.

Fuar sırasında ziyaretçilerimizin projeye olan ilgilerini çekmek için önce projemizi uygulama adımlarımızı sonuçlarını anlattık. Bu sonuçlara göre çocuklarının isteklerini kırmayarak onlara telefon tablet gibi elektronik eşyaları alarak kontrolsüz bir şekilde kullanmalarına izin veren ziyaretçilerimize bilinçlendirme çalışması yaptık.

Ayrıca anketimiz sayesinde Akıllı telefon kullanılarak en çok vakit geçirilen uygulamalar ve internet siteleri hakkında da bilgilendirme yapmış olduk. Bu araştırma projemiz sayesinde fuarımıza katılan herkesi bilinçlendirdiğimizi düşünüyoruz. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinde kullanılabilecek örnek araştırma projesi olarak değerlendirilebilir.


PROJE POSTERİ

Projemizi sunarken kullanabilmek için poster hazırlayacağız. Bu posteri hazırlarken öğrencilerimiz kendi seviyelerinde hazırlayabilsinler üzerinde değişiklik istediklerinde kolayca yapabilsinler diye PowerPoint programında bir şablon hazırladık. Şablonu buraya ekliyorum proje öğrencileri indirerek ilgili alanları doldurup renklerde düzenlemeler yaptıktan sonra çıkarılması için bana teslim edeceksiniz. Okul dışı faydalanmak isteyen arkadaşlarda dilerse indirip kullanabilir.

Not: Şablon Dosyası ppt uzantılı olup PowerPoint programıyla açılabilir. Ayrıca büyüklük 100cm x 70cm olacak şekilde dizayn edilmiştir. 25cm x 70cm iki kenar orta kısım ise 50cm x 70cm olarak düşünülmüştür. Farklı boyutlarda poster çıkarmak isteyen kişilerin önce boyutu değiştirip sonra değişiklik yapmaları faydalı olacaktır.

Akıllı Telefon Aklımızı Alır mı? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Poster Şablonunu aşağıdaki resme tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Akıllı Telefon Aklımızı Alır mı? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Posteri

PROJE RESİMLERİ

Akıllı Telefon Aklımızı Alır mı? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Akıllı Telefon Aklımızı Alır mı? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi başka arkadaşlara fikir vermek için paylaşılmıştır. 

Tübitak 4006 Bilim Fuarına Başvurudan başlayıp Proje sonuçlarını girmeye kadar tüm adımların anlatıldığı ve kullanabileceğin hazır örnek Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projelerinin verildiği Tübitak 4006 Bilim Fuarı: Başvuru – Örnek Projeler sayfasını ziyaret ederek daha çok bilgi edinebilirsiniz.

Projeler için bilgi almak isterseniz herhangi bir soru veya sorunda aşağıya yorum olarak yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yorumlar yazılan günün akşamı saat 23:00 da okunarak yanıtlanacaktır.

Acil durumlar için aşağıdaki iletişim adreslerini kullanabilirsiniz.

İNSTAGRAM ÜZERİNDEN İLETİŞİM

Özgür ŞEREMET İnstagram Sayfasına link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

özgür şeremet yeni instagram

Ayrıca İnstagram hesabınız var ise hesabımızı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. İnstagram üzerinden attığınız mesajlar gün saat fark etmeksizin en kısa süre içinde yanıtlanacaktır.

Faydalı olması dileğiyle.

23 Comments

  1. Özgür hocam, davetiye ve afiş paylaşımlarınızı izninizle kullanmak istiyorum. emeklerinize sağlık.

  2. Hocam merhabalar bu projede proje sonucunu oluştururken “kaç yıldır telefon kullanıyorsunuz?” sorusuyla “Not ortalaması” arasında nasıl bir excel formülü kurdunuz acaba yöntemi konusunda rica etsem açıklayıcı bilgi verir misiniz?

    • Hocam geçmişe yönelik notları da almıştık ankette. öğrencinin 4-5-6-7-8 sınıf notları elimizde olduğunu düşündüğümüzde kaç yıl önce telefon sahibi olduklaırna bakıyoruz. 8. sınıf öğrencisi 2 yıl önce telefon sahibi olmuş ise önceki yıllar ile telefon sahibi olduktan sonraki yılların not ortalamasını karşılaştırıyoruz.

      Bu şekilde düşünmüştük ama anlamlı bir veriye ulaşabildiğimizi söyleyemem. Daha kapsamlı spesifik bir çalışma yapılabilir bu konuda.

  3. Hocam, anket için ilçe memden izin almamız gerekiyor galiba. İzinden sonra başka okul ve ilçelerdeki çocuklara da gönderebiliyor muyuz anketleri? Öğretmen arkadaşlar sınıf gruplarından paylaşması sorun teşkil eder mi?

      • Merhaba bizim proje konumuz Pandemi döneminde Aile İçi İletişim ilk defa katılıyoruz hiç bilgimiz yok anket yaptık öğrenci velilerine google drive kendi grafikle gösteriyo zaten sonuçları biz ayrıca profesyonel yardım alıp SPSS ANALİZ programı kullanıp istatistik mi yapmalıyız kendimiz madde madde yorumlayalım mı bi de bütün işlemi yapıp projeyi göndermiş oluyoruz aslında fikrimizi anlatıp Tübitak onay verirse yapmamız gerekmiyor muydu çok Fransızım özür dileyerek soruyorum bunları biz bu anketi yapıp sadece yorumda bulunmuş olacağız 2. Bi aşama daha mı düşünelim

  4. Hocam okulumuzda bilim fuarı düzenlenebilmesi için minimum 10 proje gerekiyormuş. Yani bir alt sınır var. Sorum şu bu 10 sınırına ulaşmak için 10 farklı öğretmen mi proje girmesi gerekiyor? Yani 2-3 öğretmen toplamda 10 proje girebilir mi? Aslında bu en az proje muhabbeti pek aklıma yatmadı. Örneğin bir okulda öğretmen sayısı az ise bu sınır nasıl aşılacak yani? Mantığını anlatırsanız sevinirim.

    • Hocam okulun özelliğine göre minimum proje sayısı 5-10-15 olarak belirleniyor. Sizin uygun olduğu için 10 belirlenmiş. Her öğretmen 2-3 proje hazırlayabilir sorun yok o konuda hocam. Ama önerim başvuru sayısını fazla tutun 15 falan olsun en az olurda geçmeyen proje olursa sınır üstünde kalması iyi olur.

  5. hocam merhaba bugün (27 Aralık)okul yönetimince 30 Aralık son başvurusu olan tubitak projelerine başvurma zorunluluğu getirildi. bir meslek lisesinde çalışıyorum ve bu konuyla daha önce hiç ilgilenmedim. iki gün içinde ne yapacagıma dair hiç bilgim yok. sorularım şunlar :
    1) başvuruyu okul idaresi mibiz yapacagız sisteme
    2) başvuru esnasında konuyu girdik diyelim ne zaman hazırlamaya başlayacağız
    3) her proje fuara gidecek mi bizim okulda 15 proje isteniyormuş.

    • Hocam öncelikle bu saatten sonra yetişeceğini düşünmüyorum. Zor bir süreç çünkü bir aydır uğraşan arkadaşlar olduğunu biliyorum. sorularınıza sırayla yanıt vereyim.
      1 okul idaresi yapmaz öğretmen arkadaşlardan bir kişi yürütücü olur o kişi sisteme projeleri girer.
      2. başvuru sırasında amaç, yöntem ve beklenen sonucu girersiniz. Proejeleriniz incelenir şubat ayında sonuç açıklanır eğer tübitak size yapın derse yapmaya başlarsınız.
      3. Diyelimki 20 proje girdiniz tübitak bunlardan 16 tanesini yapın derse sadece söylenenleri yaparsınız diğerleri yapılmaz hocam.

    • Nasıl yani hocam. Tübitak sisteminde başvuru işlemlerinin tamamını giriyorsunuz. Orada fuar tarihleri de dahil birçok bilgi var. Onların dışında projelerinizi girdiyseniz işlem tamamdır. Sanırım yapıp yapmamaya gerek var mı diye sordunuz. Buna gerek yok Projelerniz onaylandıktan sonra yapımına başlayabilirsiniz.

  6. Sayın Hocam,
    Grafikleri ve istatistikleri oluştururken excel programını mı kullandınız yoksa kullandığınız özel bir program oldu mu

    • Excel kullandık hocam. 6. sınıf müfredatında da var o yüzden 6. sınıf öğrencileri ağırlıklı seçtim. Başka programlarla da yapabilirdik ama çocuklara öğretmek falan zor olacağından iş bize kalacaktı. Kendi projelerini kendileri yapsın istemiştim.

  7. hocam peki bu dilekçelere cevap verilmesi gecikiyor mu? Galiba bu ayın 22 sine perşembe günü son

    • Hocam toplu gönderiyorlar sanırım. Ben geçen hafta çarşamba verdim. Salı yani yarın gelecekmiş sonuç. valilik oluru falan alınıyor dolayısıyla vakit alıyor ister istemez elden götürüp belki işlemleri hızlandırabilirsiniz. Kolaylıklar dilerim.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*