İki Boyutlu Çizici Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında hazırladığımız bir Tübitak 4006 Tasarım Projesidir.
Okulumuzda yaptığımız projeler baya bir ilgi çekti mesajlara yetişemez oldum. İlginizden dolayı teşekkür ediyoruz.
Projelerle ilgili en çok sorulan soruları buradan paylaşarak soruları bir nebze hafifletmeyi düşünüyorum. Lafı fazla uzatmadan istediklerinizi vermeye başlayalım.
İKİ BOYUTLU ÇİZİCİ TÜBİTAK 4006 PROJESİ
İlgili proje okulumuz öğrencilerinden Muhammed Şahin ŞAR tarafından düşünülmüş olup ben sadece rehberlik yaptım. Bu sene TÜBİTAK tarafından istenen bilgilere göre başvuru formumuzu hazırladık.
Projeyi ilk kez yaptığımız için eksiklikler olabilir. Tespit ettikleriniz olursa bizimle paylaşırsanız mutlu oluruz.
PROJE BAŞVURU BİLGİLERİ
Proje Adı: İki Boyutlu Çizici
Proje Türü: Tasarım
Proje Alanı: Bilişim Teknolojileri ve Yazılım
PROJE AMACI
- Arduino kartı ile düşük fiyatlı maliyet çıkartarak öğrencilerin ödev gibi basit işlerinde kullanılabilecek bir yazıcı yaparak kullanılabilecekleri bir yazıcı modeli geliştirmektir.
- Öğrencilerin evde kullandıkları bilgisayarlardaki işlemci vb. şeylerin ömrünü doldurduğunda çöpe attıklarını keşfettim ve bu sorunu bazı eski ömrü dolmuş malzemeleri Bozuk cd sürücüleri geri dönüştürmek ve israftan kaçınmak.
- Basit yazı yazan bir yazıcı modeli geliştirmek ve basit işleri halletmek.
- 2d resim yazdırmak.
- Basit 2d şekiller çıkartarak anaokulu ve ilkokullarda öğrencilerin basit şekiller olan kare, üçken ve yuvarlak gibi şekilleri bastırmak için üretilen yazıcıların maliyetinden kaçmak.
- Elektrik tasarrufu sağlamak.
- Ucuz bir yazıcı elde etmek.
- Kartuş maliyetinden kurtularak büyük miktarda para tasarrufu yapmak.
- Öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirebilecek bir proje örneği ortaya çıkarmak.
PROJE ÖZETİ
Proje bütçesi olmaya öğrenciler için yazıcıların pahalı olması sebebiyle öğrencilerin ödevlerini ve basit 2 boyutlu resimleri çıkartması veya okullarda sadece öğrencilerin kullanabileceği yazıcı oluşturabilmek için hazırlanmıştır.
Bu proje sayesinde atık bilgisayar parçaları veya evlerde kullanılmayan yada bozuk çalışmayan cd okuyucusu bozuk cd romların step motor sürücülerinden olan l293d motor sürücüsüne kablo ile bağlayarak motorları hareket ettirecek ve alt taraf x ekseni olarak üstüne konulan plakayı ileri ve geri oynatacaktır ve bu sayede x ekseni hareketi olacaktır ve y eksenini ise üst taraftaki hareketi ile kalem ile y eksenini oluşturur ve kaleme bağlı olan servo motor ise kalemi yukarı ve aşağı hareket ettirerek aynı kalemle yazı yazarken ki gibi yazmış oluruz ve kartuş ve tonere para vermek yerine evdeki okuldaki yada iş yerinde kullanmadınız kalemler ile kartuş veya toner masrafından kurtulup bu aradaki uçurum kadar fiyat farkı ile aile ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlamış oluruz.
Bu artan para ile okuldaki ihtiyacı olan malzemelerini giderebilirler yada saklayıp para biriktirirler ve yazıcı alırken yazıcı 150tl ve kartuşun 70 TL olduğunu hesaplarsak 100-200tl gibi bir fark ortaya çıkıyor ve bu sayede 1 yıllık okul masraflarını gidermiş oluyor ve a4 yerine küçük kağıt kullanarak daha ucuz oluyor ve bu nedenle öğrencilerin kullanabileceği prototip ve ucuz maliyetli bir yazıcı ortaya çıkmış oluyor.
PROJE YÖNTEMİ
Evde kullanılmayan yada modeli geçmiş bilgisayarların parçalarının çöpe gitmesi ve insanların basit çıktı alma işlemleri için gerekli, donanıma sahip olmaması.
İnternette araştırmalar sonucunda lazer, kartuşlu yazıcı modellerini gördüm ve fiyatlarının çok yüksek olduğunu fark ettim.
arduino uno , motor sürücü , pcb , 2adet cd rom bunları almalıyız
Proje bütçesi olmayan öğrenciler için yazıcının ucuz olması sayesinde öğrencilerin ödevlerini ve basit 2 boyutlu resimleri çıkartması veya okullarda sadece öğrencilerin kullanabileceği bir projedir .Bu proje sayesinde atık bilgisayar parçaları veya evlerde kullanılmayan yada bozuk çalışmayan cd okuyucusu veya bozuk cd romların kullanarak ucuz maliyetli prototip bir yazıcı modeli geliştirmektir.
Geliştirilen bu proje normal kartuşu ve tonerli yazıcıya oranla baskı kalitesi daha düşüktür bunun nedeni ise kalem kullanmamız bu nedenle resim gibi kalite gerektiren şeyler çizerken pek kaliteli olmuyor ama bu projede bulunan kalem yerine lazer takılarak lazer yazıcı yerine getirilebilir ve bu şekilde hem normal yazıcılar gibi kartuş kullanmanın masrafından da Kurtulmuş olduk.
İlk önce cd romun içini açıyoruz ve sistemlerini alıyoruz sonra motor sürücü entegresinin soketlerini alıyoruz ve plakete lehim yapıyoruz ve arduino uno bacak sayısına göre headerları lehimliyoruz sonra l293d motor sürücüsüne doğru bacağına takıyoruz sonra cd romun dış metaline step motor sistemini bağlamadan önce silikon tabancası ile plakayı silikonla step motora bağlıyoruz sonra step motoru cd rom motoruna bağlıyoruz sonra diğer step motoru yatay ve dik şekilde sabitliyoruz sonra kalem ve step motoru bağlamamız için ve yapıştırdıktan sonra bir plastik buluyoruz ve bunu tam servo motorun sıfır boşluk kalacağı şekilde kesiyoruz ve altı kenarla kenarla üstü üst geldiğinde kenarı silikon tabancası yardımı ile yapıştırıyoruz
İnternette bir resim bularak yazıcımızda bunu çıktı olarak aldık ama görselin kalitesiz olduğunu keşfettim ve kodlarda düzenlemeler yaparak bu sorunu çözdüm.
Yapacağım projenin bastıracağı şekillerin çıktısını normal yazıcı ile çıkartarak bizim yazıcımız ile yazdırdığımızı karşılaştırarak aradaki farkı öğrencilere sunmak.
Proje Danışmanı: Osman Batur DAĞDEVİREN
Proje Öğrencisi: Muhammed Şahin ŞAR
Yukarıda TÜBİTAK sistemine başvuru yapabilmeniz için gerekli olan Amaç, Özet ve Yöntem verilmiştir. Projemiz Tübitak Tasarım Projesi kapsamında değerlendirilebilir. Sisteme girdiğimiz bu verilerle projelerimiz onaylandı. “ Sizde eğer kullanacaksanız proje başlığı ve içeriğinde değişiklikler yaparsanız minnettar oluruz.
Şimdi projemizi yapım aşamalarına geçelim.
PROJE YAPILIŞI
Projemiz TÜBİTAK tarafından onaylandı projemizin yapımına başladık. Bunun için önce aracımızı tasarlama işlemlerini yaptık.
Tasarım kısmını yukarıdaki gibi oluşturduk. Arduino bağlantıları ve kodları daha sonra ayrıntılı olarak paylaşılacaktır.
PROJE POSTERİ
Projemizi sunarken kullanabilmek için poster hazırlayacağız. Bu posteri hazırlarken öğrencilerimiz kendi seviyelerinde hazırlayabilsinler üzerinde değişiklik istediklerinde kolayca yapabilsinler diye PowerPoint programında bir şablon hazırladık. Şablonu buraya ekliyorum proje öğrencileri indirerek ilgili alanları doldurup renklerde düzenlemeler yaptıktan sonra çıkarılması için bana teslim edeceksiniz. Okul dışı faydalanmak isteyen arkadaşlarda dilerse indirip kullanabilir.
Not: Şablon Dosyası ppt uzantılı olup PowerPoint programıyla açılabilir. Ayrıca büyüklük 100cm x 70cm olacak şekilde dizayn edilmiştir. 25cm x 70cm iki kenar orta kısım ise 50cm x 70cm olarak düşünülmüştür. Farklı boyutlarda poster çıkarmak isteyen kişilerin önce boyutu değiştirip sonra değişiklik yapmaları faydalı olacaktır.
Poster Şablonunu aşağıdaki resme tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
PROJE RESİMLERİ
Projeler başka arkadaşlara fikir vermek için paylaşılmıştır.
Tübitak 4006 Bilim Fuarına Başvurudan başlayıp Proje sonuçlarını girmeye kadar tüm adımların anlatıldığı ve kullanabileceğin hazır örnek Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projelerinin verildiği Tübitak 4006 Bilim Fuarı: Başvuru – Örnek Projeler sayfasını ziyaret ederek daha çok bilgi edinebilirsiniz.
Projeler için bilgi almak isterseniz herhangi bir soru veya sorunda aşağıya yorum olarak yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yorumlar yazılan günün akşamı saat 23:00 da okunarak yanıtlanacaktır.
Acil durumlar için aşağıdaki iletişim adreslerini kullanabilirsiniz.
İNSTAGRAM ÜZERİNDEN İLETİŞİM
Özgür ŞEREMET İnstagram Sayfasına link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca İnstagram hesabınız var ise hesabımızı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. İnstagram üzerinden attığınız mesajlar gün saat fark etmeksizin en kısa süre içinde yanıtlanacaktır.
Faydalı olması dileğiyle.
hocam site kapanmış galiba
Olabilir hocam tekrar yapmayı planlıyorum projeyi yapınca ayrıntılı paylaşırım. Ama ne zaman yaparım bilemiyorum çok yoğunum maalesef.
Gerekli dökümanları mail atabilirseniz sevinirim
Hocam çizilecek şekilleri scratch ile mi gönderiyorsunuz yazıcıya.
Hocam kodları kendimiz yazdığımız için orada mblock ile yazmıştık fakat şekil gönderme için Polargraph 1.2 programını kullandık. Biraz daha gelişmiş versiyonu var hocam link ekliyorum ziyaret edin ayrıntılı açıklamış arkadaş.
http://uretenatolye.com/2018/09/25/arduino-xy-plotter-cizim-robotu/