Eyvah Akış Şemaları Karışmış Çalışma Kağıdı

Merhaba Arkadaşlar, Eyvah Akış Şemaları Karışmış Çalışma Kağıdı Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf yeni müfredatında bulunan Eyvah Akış Şemaları Karışmış konusu için hazırlanmıştır. Etkinlik ile;

  • 5.5.1.15. Bir algoritma için akış şeması çizer.
  • 5.5.1.16. Bir algoritmayı test ederek hataları ayıklar.

kazanımları verilmeye çalışılmıştır.

Bu etkinlik kılavuz kitaptan alınmış olup BT sınıfı olmayan okullar için sunulmuştur. Bilgisayarsız Kodlama Etkinliği olarak değerlendirilebilir.

Öğretmen Notu: Bu konu normalde Hafta 8 konusu olmakta fakat o hafta sınav yapacağımız için sınav haftası başka bir etkinlikle uğraşmak yerine bir sonraki hafta olan Algoritmik Düşünüyorum başlığı altında işlenecektir.


AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ UYGULAMASI

Şimdi sizlere bir çalışma kâğıdı vereceğim. Bu kâğıtta 3 farklı senaryo ve bu
senaryolara ait akış şemalarının karışık parçaları var. Göreviniz yanınızdaki arkadaşınızla birlikte, senaryolara uygun akış şemalarını oluşturmak.

Bunu yaparken karışık akış şemalarının olduğu kâğıttan uygun parçaları seçecek, kesecek ve defterinize yapıştıracaksınız. Sonra yapıştırdığınız bu parçaları oklarla birleştirecek ve böylece akış şemalarınızı tamamlamış olacaksınız.

Yalnız önemli bir uyarı; karışık akış şemalarının olduğu çalışma kâğıdında
sizi yanıltmak için konulmuş hatalı şekiller ve yanlış parçalar var.

Senaryoları dikkatlice okuyun ve bu parçaları kullanmamaya çalışın.

Eyvah Akış Şemaları Karışmış

Eyvah Akış Şemaları Karışmış Çalışma Kağıdının orijinal halini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

SENARYOLAR

Senaryo 1: Alperen 8. sınıfa giden bir öğrencidir. Alperen’in annesi sadece cumartesi akşamı 23.00’te uyumasına izin vermekte diğer günlerde ise 21.00’de uyumasını istemektedir. Alperen cep telefonuna uyku saatini hatırlatması için bir hatırlatıcı eklemiştir. Bu hatırlatıcının çalışmasına ait akış şemasını oluşturunuz.

Senaryo 2: Nilüfer babasıyla birlikte bindiği asansörde ‘Max. 250 kg’ yazısını okumuş ve babasına bunun ne anlama geldiğini sormuştur. Babası asansörün en fazla 250 kg yük taşıyabildiğini, asansörde 250 kg’dan fazla ağırlık olduğunda ise çalışmadığını belirtmiştir. Siz de asansörün çalışma biçimini anlatan bir akış şeması oluşturunuz.

Senaryo 3: Ahmet Bey oğlu Mert’e oynaması için bir bilgisayar oyunu almıştır. Bilgisayar oyununun üzerinde 10 yaş ve üzeri yazmaktadır. Mert 11 yaşında olduğu için oyunu bilgisayarına kurarak oynamaya başlar. Mert’in 8 yaşındaki kardeşi Efe de oyunu merak eder ve abisinin evde olmadığı bir zamanda oyunu açmak ister. Ancak oyun başlamadan önce çıkan ekranda Efe adını ve doğum tarihini yazmak zorundadır. Efe bu bilgileri girer ancak oyun bir türlü başlamaz. Sizce bilgisayar bu durum için nasıl bir akış şeması kullanmıştır?

Eyvah Akış Şemaları Karışmış
Eyvah Akış Şemaları Karışmış Senaryolar

Senaryoların bulunduğu çalışma sayfasının orijinal halini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

Etkinliğin bilgisayar üzerinden yapılabilir hali geliştirilmeye başlanmış fakat yoğunluktan yetişmemiştir. Seneye artık bitmiş halini paylaşırım. Bilgisayarlı sınıflarda ve evlerde de çok rahat bir şekilde uygulanabilir hale gelir.

Eyvah Akış Şemaları Karışmış Çalışma Kağıdı Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf öğrencilerimiz için hazırlanan 5. Sınıf – Hafta 9 – Algoritmik Düşünüyorum ünitesinin bir parçasıdır. Ünitenin diğer parçalarına link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Not: Eyvah Akış Şemaları Karışmış Çalışma Kağıdı Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf Kılavuz kitaptan alınmıştır.

Faydalı olması dileğiyle…

3 Comments

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*