Engelliler İçin Engelsiz Rampa

Engelliler İçin Engelsiz Rampa Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında hazırladığımız bir Tübitak 4006 Tasarım Projesidir.

Okulumuzda yaptığımız projeler baya bir ilgi çekti mesajlara yetişemez oldum. İlginizden dolayı teşekkür ediyoruz.

Projelerle ilgili en çok sorulan soruları buradan paylaşarak soruları bir nebze hafifletmeyi düşünüyorum. Lafı fazla uzatmadan istediklerinizi vermeye başlayalım.

ENGELLİLER İÇİN ENGELSİZ RAMPA TÜBİTAK 4006 PROJESİ

İlgili proje okulumuz öğrencilerinden Esra Su Karslı, Emirhan Fırtına tarafından düşünülmüş olup ben sadece rehberlik yaptım. Bu sene TÜBİTAK tarafından istenen bilgilere göre başvuru formumuzu hazırladık.

Projeyi ilk kez yaptığımız için eksiklikler olabilir. Tespit ettikleriniz olursa bizimle paylaşırsanız mutlu oluruz.


PROJE BAŞVURU BİLGİLERİ

Proje Adı: Engelliler İçin Engelsiz Rampa
Proje Türü: Tasarım
Proje Alanı: Teknoloji Tasarım

PROJE AMACI

Projemizin amacı bedensel engelli yani tekerlekli sandalye kullanan insanların günlük hayatta dışarı çıktıklarında kaldırımda ineceği zaman kullanacakları rampaların önüne park eden araçların 10-15 saniyeden daha fazla durduğunda sensörün ötmesiyle aracın oradan çekilmesi ve araç olsa da olmasa da tekerlekli sandalye kullanan bireyin rahatlıkla inebilmesi sağlanmıştır.

Projemizde alt amaç olarak ayrıca sadece tekerlekli sandalyeli bireylerin inmesinin yanında bebek arabası, bisiklet, pazar arabası vb. gibi birçok tekerlekli aracın inmesini sağlamak ve otomobillerin yolu işgal etmesinin önüne geçmektir.

Proje toplumu kurallara daha uygun duruma getirecek ve bir müddet sonra sürücüler otomobillerini rampa önlerine park etmek bile istemeyecekler. Bunlar sayesinde ise de sürücüler engelliler ve vb. şahıslarla empati yapmayı önleyecek, onların durumunu daha iyi anlayacaklardır.

PROJE ÖZETİ

Ülkemizde kaldırım rampalarının önüne park eden araçları gördükçe engellilerimizin kaldırımdan nasıl ineceğini düşünerek bu soruna değinmeye karar verdik. Konumuz engellilerin sorunlarını düşünürken ortaya çıktı. Engelli vatandaşlarımızın da dışarı çıkma hakkı olduğu için onların gezmesinin minimum şekilde zorlu olmasını düşündük ve projemizi yapmaya başladık.

Bu projedeki amaç kısaca engelliler, bebek arabaları vb. şeylerin kaldırımdan inmek için kullandıkları rampaların önüne park eden araçları engelleyip, kaldırımdan yola kolay bir şekilde inmelerini sağlamaktır.

Bu proje de switchpad yani alüminyum folyonun iletkenliğini kullanan sistemi ve kodlama yöntemlerini uyguladık. Projemizin gerçekleştirme sürecinde gerekli araştırmaları yapıp önce maketimizi sonra ise de projenin çalışabilmesi için gerekli elektronik işlemleri yapıp projeyi tamamladık. Projemizde, engelli rampasının önünde park eden araçlar 10 saniye süresi içerisinde araçlarını bulundurdukları yerden çekmezlerse yere döşenen sistem sayesinde alarm çalarak araçlarını çekmek zorunda bıraktırılacaktır. Ortaya çıkan bulgu ve sonuçlarımız ise projemizi gerçekten ihtiyacı olan insanlara yardımcı olabilmiştir.

Rampa önlerine araçların parkı önlenmiştir. Kısaca projemiz işe yaramış, başarılı olmuştur. Projemiz toplumda tekerlekli sandalye vb. kullanan bireylerin rahat bir şekilde gidecekleri yere ulaştırmasını kolaylaştırmıştır. Ayrıca bu kişilerin yollarda toplumdan uzaklaşma, içine kapanıklık gibi sorunları bir nebze de olsa önlenmiş oldu. Bu konuda kara yolları müdürlükleri ve belediyeler bize yardım edebilir. Bu konuda hassas davranılması ve bir an önce durumun kavrayıp bu projenin hayata geçirilmesinde yardım edilmesi engellilerimize çok büyük fayda sağlayacaktır. Ayrıca hayata kazandırılırsa bu projenin yolların işgalini önleyeceğini de unutmayalım.

PROJE YÖNTEMİ

Projemizin fikri özellikle bedensel engelli ve tekerlekli sandalye kullanıcılarını günlük hayatta çektikleri sıkıntıları görüp duygudaşlık yaptığımızda karşılaştıkları durumların dayanılmaz olduğunu fark etmemizle böyle bir fikir ortaya çıktı.

Önce internet üzerinden gerekli araştırma yaptık ve projemizi gerçekleştirebilmek için çizimleri yaptık. Sonra ise switchpad sistemiyle maketimizi birleştirip en son kodlamalarını ve bağlantılarını yapıp, projemizi tamamladık. Çalışma programı olarak birimiz switchpad sistemiyle birlikte yol, kaldırım, rampa maketini yaparken birimiz ise gerekli kodu yazıp, gerekli bağlantıları yaparak projenin en son halini oluşturdu. Çalışmamızda maketi yapmak için mukavva , karton , switchpad için alüminyum folyo ve en önemlisi, projenin kalbi için arduino , çeşitli kablo ve materyaller kullandık.. Özellikle arduino kodlaması konusunda kod yazabilmek için internetten ve gerekli kaynaklardan bir süre bilgi aldık.

Ayrıca bu proje nasıl daha az maliyetle uygulanır, nasıl daha fazla tasarruf sağlanır konularında ise gerekli öğretmen ve kursiyerlerimize danıştık. Projemizde iki teknik kullandık. Bunlardan birisi switchpad ile olan maket ve diğeri elektronik kısımdan oluşan arduino sistemi idi. Alüminyum folyoları birbirine temas etmesiyle oluşan elektrik akımını kullanarak yapılan sensör benzeri bir şey olan switchpad bize çok yardım etti.

Kodlaması ise projenin ne yapacağının komutunu veren elektronik sistemdir. Yaptığımız bu proje sayesinde engelli kişiler veya bebek arabası taşıyan kadınların arabalarını rampalardan indirirken önlerine çıkan araçlardan kurtulmaları sağlandı.

Proje Danışmanı: Ümit Ayşe SARILAR

Proje Öğrencisi: Esra Su Karslı,  Emirhan Fırtına


Yukarıda TÜBİTAK sistemine başvuru yapabilmeniz için gerekli olan Amaç, Özet ve Yöntem verilmiştir. Projemiz Tübitak Tasarım Projesi kapsamında değerlendirilebilir. Sisteme girdiğimiz bu verilerle projelerimiz onaylandı. “ Sizde eğer kullanacaksanız proje başlığı ve içeriğinde değişiklikler yaparsanız minnettar oluruz.

Şimdi projemizi yapım aşamalarına geçelim.


PROJE YAPILIŞI

Projemiz TÜBİTAK tarafından onaylandı ve yapımına başladık. Öncelikle projemizi gösterebilmek için bir yol ve kaldırım düzeneği tasarladık.

Engelliler İçin Engelsiz Rampa Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Tasarladığımız bu yolda kaldırımlar üzerindeki engelli yolu ve ana yoldan geçmek için yaya geçidi olarak ayarladık. Bu yaya geçidi üzerinde herhangi bir araç park ederse uyarı vermesi için arduino düzeneğini oluşturmaya başladık.

Arduino düzeneğimiz aslında yaya geçidi altına bıraktığımız sensör ile ağırlığı algılayınca 5 saniye bekliyor ve arduino üzerine buzzer ile ses çalması için gerekli veriyi gönderiyor.

Arduino projeleri yapan öğretmenlerimiz için basit bir proje ama hiç arduino bilgisi olmayanlar için devre şemasını ve arduino kodlarını geniş bir zamanda sisteme yükleyeceğim.


PROJE POSTERİ

Projemizi sunarken kullanabilmek için poster hazırlayacağız. Bu posteri hazırlarken öğrencilerimiz kendi seviyelerinde hazırlayabilsinler üzerinde değişiklik istediklerinde kolayca yapabilsinler diye PowerPoint programında bir şablon hazırladık. Şablonu buraya ekliyorum proje öğrencileri indirerek ilgili alanları doldurup renklerde düzenlemeler yaptıktan sonra çıkarılması için bana teslim edeceksiniz. Okul dışı faydalanmak isteyen arkadaşlarda dilerse indirip kullanabilir.

Not: Şablon Dosyası ppt uzantılı olup PowerPoint programıyla açılabilir. Ayrıca büyüklük 100cm x 70cm olacak şekilde dizayn edilmiştir. 25cm x 70cm iki kenar orta kısım ise 50cm x 70cm olarak düşünülmüştür. Farklı boyutlarda poster çıkarmak isteyen kişilerin önce boyutu değiştirip sonra değişiklik yapmaları faydalı olacaktır.

Engelliler İçin Engelsiz Rampa Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Poster Şablonunu aşağıdaki resme tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Engelliler İçin Engelsiz Rampa Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Posteri

PROJE RESİMLERİ

Engelliler İçin Engelsiz Rampa Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi
Engelliler İçin Engelsiz Rampa Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Projeler başka arkadaşlara fikir vermek için paylaşılmıştır. 

Tübitak 4006 Bilim Fuarına Başvurudan başlayıp Proje sonuçlarını girmeye kadar tüm adımların anlatıldığı ve kullanabileceğin hazır örnek Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projelerinin verildiği Tübitak 4006 Bilim Fuarı: Başvuru – Örnek Projeler sayfasını ziyaret ederek daha çok bilgi edinebilirsiniz.

Projeler için bilgi almak isterseniz herhangi bir soru veya sorunda aşağıya yorum olarak yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yorumlar yazılan günün akşamı saat 23:00 da okunarak yanıtlanacaktır.

Acil durumlar için aşağıdaki iletişim adreslerini kullanabilirsiniz.

İNSTAGRAM ÜZERİNDEN İLETİŞİM

Özgür ŞEREMET İnstagram Sayfasına link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

özgür şeremet yeni instagram

Ayrıca İnstagram hesabınız var ise hesabımızı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. İnstagram üzerinden attığınız mesajlar gün saat fark etmeksizin en kısa süre içinde yanıtlanacaktır.

Faydalı olması dileğiyle.

14 Comments

  1. Merhaba hocam bu projenin kodlarını paylaşacağınız yazmışsınız ama ben bulamadım rica etsem paylaşabilir misiniz

    • Hocam eski okulda kaldı 3 senedirde tübitak yapmıyorum bakamadım ama seneye tekrar başlayınca paylaşırım artık yeni projelerimiz var pandemi sebebiyle ilgilenemedik.

  2. Hocam iyi günler projenin arduino kodlarını ne zaman paylaşabilirsiniz acaba? Bizde bir proje yapacagız da kodlara ihtiyacımız var

    • Onlar çok kolay hocam şuan proje inceleyip düzeltme yapmakla meşgulüm şu başvurular bitince önce birkaç arduino etkinliği ekleyeeğim daha sonra projeler kısmına geçip bu tarz projeleri yapıp paylaşacağım. Siz başvurunuzu yapın sonuçlar açıklanana kadar yapılmış halini eklerim siteye. Eğer yetişmemiş olursa yazarsınız ben yapılışını size gönderirim.

    • Tabii hocam projeler eski okulda kaldı ama ben hepsini daha güzel tasarımlarla baştan yapacağım. Şuan arduino derslerini oluşturuyorum biter bitmez bu projeleri oluşturmaya başlayacağım. 1 aylık bir süreçte tamamı bitmiş olacak diye hesaplıyorum. Sayfadan link olarak proje yapımını paylaşırım.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*