Merhaba Arkadaşlar, Bugün Arduino kodlarken en çok kullandığımız elektronik devre elemanlarından biri olan Buzzer elemanını Buzzer Nedir? ve Nasıl Kullanılır? başlıkları altında inceleyeceğiz.
Buzzer kısaca Ses yayan elektronik devre elemanıdır.
Genellikle uyarı vermesi amacıyla günlük hayatta park sistemlerinde, alarm sistemlerinde kullanıldığını görmekteyiz.
Fiyat olarak çok uygun olan bu Elektronik devre elemanını bizde projelerimizde kullanacağız.
Buzzer Nasıl Kullanılır?
Buzzer iki adet bacağa sahiptir. Bunlardan bir tanesi (+) bacak iken diğeri (-) bacaktır. Bağlantı yaparken bu bacaklara dikkat etmemiz gerekmektedir.
Ledlerde olduğu gibi bacakları ayırt etmesi zor değildir. Çünkü üzerinde (+) bacağını gösteren işaret bulunmaktadır.
Arduino ile kullanırken zarar görmemesi için 100 ohm direnç ile kullanılması önerilmektedir. Elinizde yok ise 220 veya 330 ohm ile de hatta hiç direnç olmadan da kullanabilirsiniz. Direnç arttıkça buzzerdan alınan ses azalacaktır.
Bağlantı işlemini anladığımıza göre birazda kodlamasından bahsedelim. Kodlamanızı Mblok ile Arduino üzerinden yapıyorsanız. .… Ses tonu pini …. notasında ….. vuruş çal kodunu kullanacaksınız. Aşağıdaki resimde kodu ekledim.
Çalmak istediğimiz notayı ilk alandan vuruş miktarını ise ikinci alandan seçeriz.
Bilgi: Notalara bakıldığında A, B, C, D, E, F, G olarak isimlendirildiğini görüyoruz. Bu isimlendirme, notaların sembol kullanılarak isimlendirilmesidir.
Peki hangi notalar hangi harflere karşılık geliyor birde buna bakalım.
Notalarımız yukarıdaki harflere göre dizayn edilmiştir. Peki ama nota yanlarında bir sayı bulunuyor bu ne diye soracak olursanız. Buda notanın tonunu belli etmektedir. 2 den başlayıp 8 e kadar incelerek gitmektedir.
Yani C2 daha kalın bir Do notası iken C5 daha ince bir Do notasıdır.
En sondaki yarım vuruş çeyrek vuruş ise nota çalma süresini belli etmektedir.
Bu kadar detaya gerek var mı bilemedim. Biz genelde bu elektronik devre elemanını alarm vb sistemlerde kullanacağız. Örnek projede verdiğim gibi bağladığınız pini yüksek ve düşük yaparak dahi bu elemandan ses alabilirsiniz.
Buzzer kullanarak Arduino Etkinliği yaparak pratik yapmak isterseniz Arduino İle Buzzer Uygulaması sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Şimdilik bu bilgilerin yeterli olduğunu düşünüyorum. Talep olursa daha detaya girmeye çalışırım. Faydalı olması dileğiyle.
İlk yorum yapan olun