Ergenler Kendini Eve Kapatır mı? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında hazırladığımız bir Tübitak 4006 Araştırma Projesidir.
Okulumuzda yaptığımız projeler baya bir ilgi çekti mesajlara yetişemez oldum. İlginizden dolayı teşekkür ediyoruz.
Projelerle ilgili en çok sorulan soruları buradan paylaşarak soruları bir nebze hafifletmeyi düşünüyorum. Lafı fazla uzatmadan istediklerinizi vermeye başlayalım.
ERGENLER KENDİNİ EVE KAPATIR MI? TÜBİTAK 4006 PROJESİ
İlgili proje okulumuz öğrencilerinden Ramazan Tuğrul KARACA ve Belinay AYDIN tarafından düşünülmüş olup ben sadece rehberlik yaptım. Bu sene TÜBİTAK tarafından istenen bilgilere göre başvuru formumuzu ve anketimizi hazırladık.
Projeyi ilk kez yaptığımız için eksiklikler olabilir. Tespit ettikleriniz olursa bizimle paylaşırsanız mutlu oluruz.
PROJE BAŞVURU BİLGİLERİ
Proje Adı: Ergenler Kendini Eve Kapatır mı?
Proje Türü: Araştırma
Proje Alanı: Bilişim Teknolojileri ve Yazılım
PROJE AMACI
Bu projedeki başlıca amaçlarımız;
- Ergenlik döneminde insanların kendilerini dış dünyaya kapatıp kapatmadığını tespit etmek,
- Ergenlikten önce mi yoksa ergenlik döneminde mi sosyal ilişkilerimiz daha fazladır bunu tespit etmek,
- İnsanların sosyal yani insan ilişkilerinin yaşa göre bir farklılık var mıdır sorusuna yanıt bulmak,
- İnsanların sosyal yani insan ilişkilerinin cinsiyete göre bir farklılık var mıdır sorusuna yanıt bulmak,
- Asosyal insanları nasıl sosyal hale getirebiliriz sorusuna yanıt bulmak,
- Hayata küsmüş insanları hayata döndürmek
- İnsanlar neden ergenlik döneminde kendini eve kapatır mı sorusuna yanıt bulmak,
- Ergenler telefonla mı fazla vakit geçirir ailesiyle mi soru suna yanıt bulmak,
- Okulumuzda bu konuda farkındalık yaratarak sosyallik ile ilgili yarışmalar düzenlemek
- Aileleri ergenlik dönemi hakkında bilgi edinmelerini sağlamak
- Ergenler ailelerinden ne istiyor
şeklindedir.
PROJE ÖZETİ
Bu projemizde “Ergenlik döneminde insanlar kendini dış dünyaya kapatır” hipotezi araştırılacaktır.
Bu projeye ergenlik döneminde insanların etrafından uzaklaşıp uzaklaşmadığını kendilerini dış ortamdan soyutlayıp soyutlamadığını öğrenmek için yapmaya karar verdim.
Proje fikrini abimden esinlendim. Abim küçükken ele avuca sığmayan yaramaz bir çocuktu. Dışarıda oynamayı çok seviyordu. Eve girmek bilmiyordu. Ortaokulun 7-8. Sınıfına geldiğinde dışarıya çıkmayı sevmeyen odasında sürekli bilgisayarıyla vakit geçirmekten hoşlanan. Arkadaşlarıyla takılmayı sevmeyen birisi haline dönüştü. Bu konu dikkatimi çekti ve araştırmaya başladık. Ailemizle birlikte araştırmalarımız sonucunda bu durumun ergenlik döneminin bir özelliği olabileceğini öğrendik. Gerçekten öyle miydi yoksa farklı bir durumumu vardı bunu öğrenmek için bu projeyi yapmaya karar verdik.
Proje için bir hipotez kurduk. Bizim hipotezimiz “ Ergenlik döneminde insanlar kendini dış dünyaya kapatır” şeklindedir. Hipotezimizin doğru olup olmadığını görmek için okulumuzda bir anket uygulayacağız. Anketimizde 5-6-7-8 sınıf öğrencilerine hangi davranışları yaparken daha çok mutlu olduklarını soracağız. Bu davranışlar tek kişilik davranışlar ve çok kişilik davranışlar olarak gruplanacak. Sınıf seviyelerine göre tek kişilik davranışlar mı yoksa çok kişilik davranışları mı tercih ediliyor tespit edeceğiz. 7. Ve 8. Sınıf öğrencilerimizin tek kişilik davranışları tercih etmesini 5-6 sınıf öğrencilerimizin ise çok kişilik davranışları tercih etmesini bekliyoruz. Anket sonucunda 5. Ve 6. Sınıflar ile 7. Ve 8. Sınıf öğrencilerini karşılaştıracağız. Sonuçlara göre hipotezimiz doğru çıkarsa yaptığımız çalışmaları anlatan bir poster hazırlayarak bilim fuarında paylaşacağız. Eğer hipotezimiz doğru çıkmaz ise sorunun neler olduğunu tekrar düşünerek yeni bir hipotez belirleyeceğiz. Anket hazırlanması poster hazırlanması gibi konularda okulumuz bilişim teknolojiler öğretmenlerinden destek alacağız.
PROJE YÖNTEMİ
1.Alt Proje Konusunu Belirleme: Bu projeye ergenlik döneminde insanların etrafından uzaklaşıp uzaklaşmadığını kendilerini dış ortamdan soyutlayıp soyutlamadığını öğrenmek için yapmaya karar verdim.
2.Araştırma Yapma: Ailemizle birlikte araştırmalarımız sonucunda bu durumun ergenlik döneminin bir özelliği olabileceğini öğrendik. Gerçekten öyle miydi yoksa farklı bir durum mu vardı? bunu öğrenmek için bu projeyi yapmaya karar verdik.
3.Hipotez Kurma: Proje için bir hipotez kurduk. Bizim hipotezimiz “Ergenlik döneminde insanlar kendini dış dünyaya kapatır” şeklindedir.
4.Deney ve Gözlem Zamanı: Hipotezimizin doğru olup olmadığını görmek için okulumuzda bir anket uygulayacağız. Anketimizde 5-6-7-8 sınıf öğrencilerine hangi davranışları yaparken daha çok mutlu olduklarını soracağız. Bu davranışlar tek kişilik davranışlar ve çok kişilik davranışlar olarak gruplanacak. Sınıf seviyelerine göre tek kişilik davranışlar mı yoksa çok kişilik davranışları mı tercih ediliyor tespit edeceğiz. 7. Ve 8. Sınıf öğrencilerimizin tek kişilik davranışları tercih etmesini 5-6 sınıf öğrencilerimizin ise çok kişilik davranışları tercih etmesini bekliyoruz.
Anket sonucunda 5. Ve 6. Sınıflar ile 7. Ve 8. Sınıf öğrencilerini karşılaştıracağız. Sonuçlara göre hipotezimiz doğru çıkarsa yaptığımız çalışmaları anlatan bir poster hazırlayarak bilim fuarında paylaşacağız. Eğer hipotezimiz doğru çıkmaz ise sorunun neler olduğunu tekrar düşünerek yeni bir hipotez belirleyeceğiz.
5.Veri Toplama, Değerlendirme ve Sonuç: Anket sonucunda 5. Ve 6. Sınıflar ile 7. Ve 8. Sınıf öğrencilerini karşılaştıracağız. Sonuçlara göre hipotezimiz doğru çıkarsa yaptığımız çalışmaları anlatan bir poster hazırlayarak bilim fuarında paylaşacağız. Eğer hipotezimiz doğru çıkmaz ise sorunun neler olduğunu tekrar düşünerek yeni bir hipotez belirleyeceğiz.
6.Alt Proje Posteri Hazırlama: Hazırlayacağımız postere projemizin öncesinde neler yaptığımızı, projemiz süresince neler yaptığımızı ve projemizin sonrasında neler yapacağımızı yazacağız. Posterimizin anlaşılır ve düzenli olmasını sağlayacak, yaptığımız her şeyi özetleyen ve anlatan bir poster hazırlayacağız. Anket hazırlanması poster hazırlanması gibi konularda okulumuz bilişim teknolojiler öğretmenlerinden destek alacağız.
Proje Danışmanı: Özgür ŞEREMET
Proje Öğrencisi: Ramazan Tuğrul KARACA & Belinay AYDIN
Başvuru esnasında ayrıca bizden anket ve izin dilekçesi istenmekte bunları da aşağıda paylaşıyorum.
PROJE ANKETİ
Anketin Microsoft Word ile hazırlanmış halini indirmek için tıklayınız.
Milli Eğitim Müdürlüğünüzden anket izni almak için gerekli olan dilekçe örneğini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
Yukarıda TÜBİTAK sistemine başvuru yapabilmeniz için gerekli olan Amaç, Özet, Yöntem ve proje anketi verilmiştir. Sisteme girdiğimiz bu verilerle projelerimiz onaylandı. “ Sizde eğer kullanacaksanız proje başlığı ve hipotezinde değişiklikler yaparsanız minnettar oluruz. Aynı proje ile farklı bir hipotezi test etmiş oluruz. “
Şimdi projemizi yapım aşamalarına geçelim.
PROJE YAPILIŞI
Evet arkadaşlar projemiz TÜBİTAK tarafından onaylandı ve hemen yapım işlemlerine başladık. Bu kapsamda ilk işimiz anket için belirlediğimiz soruları google formlar üzerinden oluşturduk ve öğrencilerimizin bu anketi doldurmaları için çalışmalara başladık. Anketimiz yukarıda gördüğünüz gibidir. Sınıfları gezerek öğrencilerimizden anketimize girerek projemize destek olmalarını istedik.
Okul sitesi ve ozgurseremet.com üzerinden yayınlanan anketlerimize sınıf sınıf gezerek öğrencilerimizin katılımlarını sağladık. 1 Aylık bu süreç sonunda yeterli veriye ulaştığımıza inandıktan sonra verileri değerlendirmeye başladık.
Derlediğimiz verilere göre yukarıdaki sonuçları elde ettik. Bu sonuçlarımızı fuarda gösterebilmek için renkli çıktı aldık.
Fuar sırasında yaptığım çalışmaları ve sonuçları sunduk. Fakat diğer tasarım projeleri ve araştırma projeleri yanında çalışma olarak aynı olmasına rağmen daha az ilgi gören bir projemiz olmuştur.
Bu durumu göz önüne alarak bu tarz projeleri sadece yeterli araştırma projesine ulaşamadığınız durumlarda kullanmanız önerilir. Yapılan fuarın daha kaliteli olması için daha farklı projeleri değerlendirebilirsiniz.
PROJE POSTERİ
Projemizi sunarken kullanabilmek için poster hazırlayacağız. Bu posteri hazırlarken öğrencilerimiz kendi seviyelerinde hazırlayabilsinler üzerinde değişiklik istediklerinde kolayca yapabilsinler diye PowerPoint programında bir şablon hazırladık. Şablonu buraya ekliyorum proje öğrencileri indirerek ilgili alanları doldurup renklerde düzenlemeler yaptıktan sonra çıkarılması için bana teslim edeceksiniz. Okul dışı faydalanmak isteyen arkadaşlarda dilerse indirip kullanabilir.
Not: Şablon Dosyası ppt uzantılı olup PowerPoint programıyla açılabilir. Ayrıca büyüklük 100cm x 70cm olacak şekilde dizayn edilmiştir. 25cm x 70cm iki kenar orta kısım ise 50cm x 70cm olarak düşünülmüştür. Farklı boyutlarda poster çıkarmak isteyen kişilerin önce boyutu değiştirip sonra değişiklik yapmaları faydalı olacaktır.
Ergenler Kendini Eve Kapatır mı? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Poster Şablonunu aşağıdaki resme tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
PROJE RESİMLERİ
Ergenler Kendini Eve Kapatır mı? Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi başka arkadaşlara fikir vermek için paylaşılmıştır.
Tübitak 4006 Bilim Fuarına Başvurudan başlayıp Proje sonuçlarını girmeye kadar tüm adımların anlatıldığı ve kullanabileceğin hazır örnek Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projelerinin verildiği Tübitak 4006 Bilim Fuarı: Başvuru – Örnek Projeler sayfasını ziyaret ederek daha çok bilgi edinebilirsiniz.
Projeler için bilgi almak isterseniz herhangi bir soru veya sorunda aşağıya yorum olarak yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yorumlar yazılan günün akşamı saat 23:00 da okunarak yanıtlanacaktır.
Acil durumlar için aşağıdaki iletişim adreslerini kullanabilirsiniz.
İNSTAGRAM ÜZERİNDEN İLETİŞİM
Özgür ŞEREMET İnstagram Sayfasına link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca İnstagram hesabınız var ise hesabımızı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. İnstagram üzerinden attığınız mesajlar gün saat fark etmeksizin en kısa süre içinde yanıtlanacaktır.
Faydalı olması dileğiyle.
Teşekkürler, çok işime yaradı paylaşımınız.