Scratch Örnekleri 22- Duvar Saati Yapalım

Merhaba Arkadaşlar; Bugün sizlerle Scratch Programını kullanarak yeni etkinliğimiz olan Duvar Saati hazırlayacağız. Bu etkinlik ile Scratch kullanım becerimizi biraz daha geliştireceğiz. Bu etkinlik ile saat, dakika ve saniye kavramlarının kullanılmasının öğretilmesi amaçlanmıştır.

Yeni müfredat ile birlikte Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi 2. dönem tamamen kodlamaya ayrılmıştır. Özellikle ilk ve ortaokul düzeyinde öğrenciler için kodlama denildiğinde ilk akla gelen Scratch Kodlama yapmaktır. Scratch programının arayüzü sayesinde çok kolay bir şekilde Scratch animasyonları hazırlayabilir, ya da hayalinizdeki oyunu Scratch Oyun olarak tasarlayabilirsiniz. 

Bilgisayarlı Kodlama etkinliği yapabileceğiniz bu program sayesinde bilgisayar sınıfınız olmasa dahi akıllı tahta üzerinden öğrencilerinizle birlikte Scratch örnek oyun ve animasyonları hazırlayabilirsiniz. Bu kategori altında derslerde kullanabileceğiniz bolca Scratch örnekleri paylaşacağım. Paylaştığım bu etkinlikleri tamamını düzgün bir şekilde yapıp üzerine kendinizden birkaç özellik katarsanız Kodlama konusunda bundan sonra hiç sıkıntı çekmezsiniz. Bu örnekleri yapabilmek için aşağıdaki adımları izleyiniz. 

BUGÜN NE YAPACAĞIZ

Yukarıda projenin Scratch sitesine yüklenmiş hali bulunmaktadır. Yeşil bayrağa basarak başlatabilirsiniz. Aynı projeyi sizde yaparak Scratch konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız aşağıdaki adımları sırayla uygulayınız.

KODLAMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE

Eğer bu animasyonu kendi bilgisayarınızda derslerden bağımsız olarak hazırlamak istiyorsanız https://scratch.mit.edu/ sitesine gidip siteye giriş yaparak online olarak hazırlayabilir ya da https://ozgurseremet.com/scratch-kurulumu-ve-kullanimi/ sayfasını okuyarak kendi bilgisayarınıza Scratch programının offline sürümünü yükleyebilirsiniz. Bu adımdan sonra bu yazıda verdiğim bilgileri kullanarak sizde Duvar Saati hazırlayabilirsiniz.

HAZIRSANIZ BAŞLAYALIM

Bu oyunu yapmadan önce diğer https://ozgurseremet.com/category/scratch/ornek-scratch-projeleri/ adresinde bulunan diğer scratch etkinliklerini yapınız. Diğer etkinlikleri öğrendiğiniz zaman bu oyunu zorlanmadan yapabilirsiniz.

Scratch programını açtıktan sonra ilk olarak kullanacağımız zemin ve karakterleri eklemeliyiz. Bu etkinlikte Scratch zemin ve kuklaları bu etkinlik için uygun olmadığından kendi kukla ve arkaplanımı oluşturacağım. Kendi okulum temalı bir saat yapacağım için arkaplan resmimde okul resmi olacak siz dilerseniz başka arkaplan kullanabilirsiniz.

Kullanacağım karakterler ve arkaplan aşağıdaki gibidir. Üzerine sağ tıklayıp resmi farklı kaydet diyerek bilgisayarınıza kaydediniz. Dilerseniz sizde benzer şekilleri çizebilirsiniz.

blank
blank

Zemin resmi ve kuklaların eklenmiş hali aşağıdaki gibi olmalıdır.

blank

Yukarıda resimde eklediğim zemin ve kuklaları kullanacağım. Zemin resminde ufak bir renk değişikliği yaptım. Kuklaları resimdekileri ekledim. Bunların dışında 3, 6, 9 ve 12 sayıları belirli olsun diye kendi karakterleri içerisinden seçtim ve boyutlarını ayarladım. 12 rakamı için 1 ve 2 rakamlarını ekleyip yan yana koydum. Çünkü 12 karakteri tek olarak bulunmamaktadır.

Bu şekilleri sahnemin üzerinde yerleştiriyorum.

blank

Sahne ayarımı bu şekilde yapıyorum. Yukarıda resimde verdiğim gibi bir görüntü elde ediyorum. Burada bir nokta çok önemli Saat, Dakika ve Saniye için kullanacağımız okların merkez noktasını değiştirmeliyiz. Merkez nokta varsayılan olarak orta noktadır. Bunu düzenlemek için kukla seçili iken kılıklar menüsü içerisine girip merkez nokta değiştirme aracını tıklıyorum ve merkezi tam uç kısmı yapıyorum. Aşağıdaki resimde gösterdiğim gibi yapmalısınız.

blank

Kırmızı şekilde verdiğim aracı seçtiğinizde artı şekli fareyi takip etmeye başlayacak. Bu şekli okun uç kısmına getirip fare ile tıklayarak merkez noktayı değiştiriyorum.

Karakterleri ekledikten sonra düzeni ayarlamak size kalmış. Ben yukarıdaki gibi yerleştirdim. Çok önemli değil aslında çünkü hayaletimiz sürekli yer değiştirecek. Ayrıca Zemin düzenlemeyi daha önceki etkinliklerimizde öğrenmiştik. Bu becerimizi daha kalıcı hale getirmek için bundan sonra oluşturacağımız animasyonların zemin resimlerinde düzenleme yaparak isimlerimizi yazacağız.

blank

Eklediğiniz karakteri büyültüp küçültmek için yukarıda gördüğünüz menü araçlarını kullanabilirsiniz. Fare ile üzerine geldiğinizde aracın ne işe yaradığı bilgi olarak çıkmaktadır. 3. araç büyültmek için kullanılırken 4. araç karakter küçültmek için kullanılmaktadır. 

Animasyonun dizayn kısmını bitirdik. Bu etkinlikte asıl önemli olan kodlardır. Bu yüzden  karakterlere gerekli kodları ekleyerek onları animasyona çevireceğiz. Hemen kodumuzu ekleyelim.

SAAT KARAKTERİ KODLARI

blank

Kodlarımız çok basit artık aşina olduğumuz kodlar resmen. Yeşil bayrak tıklanınca aşağıda yerini almasın için Noktasına Git kodunu ekledim. Tüm kodların tek tek tanıtımını artık yapmayacağım. Daha önceki etkinliklerimizde bol bol yaptık. Burada sadece Şimdiki Saat kodunu yeni kullanıyorum. Algılama kodları içinde bulunan bu kod saati bilgisayardan alıp ekranda gösteriyor. Şekli çevirmek için ise saat değeri çarpı 30 kullanıyorum.

Buradaki 30 değerini nereden buldun derseniz. Saat karakteri oku kendi etrafında dönerse 360 derece tamamlıyor. Analog saatimde 12 saat olduğuna göre 360 bölü 12 işleminin sonucu 30 değerini veriyor. Yani saat 1 ise 30 derece yönüne bakacak, saat 3 ise 90 derece yönüne bakacak. Bu sayede saatimin değer göstermesini tamamlamış oldum.

DAKİKA KARAKTERİ KODLARI

blank

Bu kod yukarıdakinin aynısı bu sefer saat değilde dakika değerini alıyorum. 1 saat 60 dakika olduğundan 360 bölü 60 işleminin sonucunda 6 derecelik bir dönüş açısı olması gerektiğinden 6 ile çarpıyorum.

SANİYE KARAKTERİ KODLARI

blank

Bu kod yukarıdakinin aynısı bu sefer dakika değilde saniye değerini alıyorum. 1 dakika 60 saniye olduğundan 360 bölü 60 işleminin sonucunda 6 derecelik bir dönüş açısı olması gerektiğinden 6 ile çarpıyorum.

Kodları bulamazsanız renklere göre aradığınızda direk ulaşabilirsiniz.

Bu etkinliği fazla bir özgünleştirme olanağınız bulunmamaktadır. Fakat farklı tasarımlar yapabilirsiniz.

Tüm işlemleri tamamladıktan sonra projemizi kaydetme vakti geldi. Proje kaydetmek için dosya menüsünde yer alan kaydet veya farklı kaydet seçeneklerini kullanabilirsiniz.

blank


Yukarıda resimde de görebildiğiniz gibi kaydet ve farklı kaydet seçenekleri ile yaptığınız projenizi kaydedebilirsiniz.

Burada paylaştığım etkinlikleri hazır olarak almıyorum. Direk sınıfta uyguladığım etkinlikleri sizlerle paylaşıyorum. Sınıfta uyguladığım öğrencilerden en güzel yapan öğrencinin yaptığı etkinliği ise aşağıya ekliyorum. Öğrencimize teşekkür ederiz.

SİZİN YAPTIKLARINIZ

Sudenaz ÇİFTÇİ’nin yaptığı animasyondur. 

Video ve Scratch programında yapılan animasyonlar açılmaz ise sayfayı yenileyiniz. Flash Player’in güncel sürümünü kullandığınızdan emin olunuz.

Yazıları oluşturmak resimleri almak düzenlemek paylaşmak baya vakit almaktadır. Bu yüzden unuttuğum gözümden kaçırdığım yerler olabilir. Tespitlerinizi yorum olarak bırakırsanız güncellemeye çalışırım.

Bu haftalık etkinliklerimiz bu kadar. Etkinliklerle Scratch Eğitimi alarak adım adım kodlamayı öğrenmek istiyorsanız sizin için hazırladığım Scratch ile Kodlama Eğitimi sayfasında bulunan sıraya göre ilerlemenizi tavsiye ediyorum. Aşağıya eklediğim resim üzerinden Etkinliklerle Scratch Eğitimi sayfasına ulaşabilirsiniz.

Scratch İle Kodlama Eğitimi

Açılan sayfadaki yönergeye uygun olarak hareket ederek Scratch ile çok güzel projeler ortaya çıkarabilirsiniz. Daha sonra bu öğrendiklerimiz ile Arduino eğitimlerini alabilir ve Robotik Kodlama alanında kendinizi geliştirebilirsiniz.

5 Comments

  1. merhaba hocam scratch 3 versiyonda merkez noktası ayarlama aracını bulamadım. kostümüm içine başka kılıklar ekleyebiliyorduk 2 de o da yok.

    • https://prnt.sc/n9r7kl
      Merhaba hocam yukarıda örnek bir resim ekledim. scratch 3.0 üzerinde kostümler bölümüne girince alt tarafta kırmızı kutucuk içine aldığım bölümden yeni kılık ekleyebilirsiniz. Ayrıca yine düzenleme bölümünde tam orta noktada bir işaret var kırmızı kutu içine aldım. Merkez noktası orası olarak değerlendiriliyor. Kılığı sürükle bırak yaparak merkez noktasını ayarlayabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*