Merhaba Arkadaşlar;
2017-2018 Eğitim öğretim yılına girerken yeni müfredat ile girmekteyiz. İncelediğiniz üzere yeni Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi müfredatında birinci dönemde fazla bir değişiklik olmamasına rağmen ikinci dönemi kodlamaya ayırdıklarını görürsünüz. Kodlama konusu bizim branşımıza dışarıdan bakış açısını değiştirmek için bir fırsattır. Bu fırsatı bilgisayar öğretmenlerinin iyi değerlendirmesi ve kodlama konusunu verimli işlemesi gerektiğini düşünüyorum.
Yeni müfredatla birlikte EBA üzerinde KODLAMA üzerine yeni bir alan oluşturulmuş ve bu alanda işimize yarayacak programların tanıtımı yapılmıştır. Bazılarında ise uygulama imkanı bulunmaktadır. Bende kullanabileceğiniz bu uygulamaları sizlere tanıtmak istedim. EBA Kodlama sayfasına http://www.eba.gov.tr/kod adresinden ulaşabilirsiniz.
Yukarıda ekran resminden de gördüğünüz üzere EBA ağı üzerinde kodlama bölümü oluşturulmuş ve yukarıda kodlama öğretirken kullanabileceğimiz uygulamalar paylaşılmıştır. Gelin bu paylaşımlara bir göz atalım.
SCRATCH
Çocuklar için kodlama denildiğinde ilk akla gelen program Scratch programıdır. EBA bu bilinçle ilk önce Scratch programını kullanabilmemiz için tanıtım amaçlı bir çalışma yapmıştır. Ana sayfada bulunan Scratch resmine tıkladığımızda aşağıdaki resim bizi karşılamaktadır.
Bu arayüzü incelediğimizde sayfanın asıl amacının Scratch programını tanıtmak olduğunu görebilirsiniz. Yani biz bu sayfayı öğrencilere Scratch programını tanıtmak, içerisinde bulunan kod bloklarının nasıl kullanıldığını ve ne amaçla kullanıldığını göstermek için kullanabiliriz.
Ayrıca Scratch programını bilgisayarına indirip kurmak isteyenler içinde kolaylık sağlanmış fakat burada paylaşılan Scratch sürümünün 1.4 olduğunu güncel sürümün ise Scratch 2.0 olduğunu unutmayalım. Çok az da olsa aralarında birkaç fark var. Eğer kendinize veya öğrencilerinize bu programı indirmelerini istiyorsanız Scratch Kurulumu ve Kullanımı yazımı inceleyerek güncel sürüm indirmeye çalışınız.
Scratch programını online olarak bu sayfa üzerinden kullanabilmeniz de söz konusu değildir. Bunun için kendi sitesine girip üyelik oluşturarak giriş yapmanız gerekmektedir.
Son olarak bu arayüzde örnek projelere yer verilmiştir. Öğrencilerle birlikte örnek projeler incelenerek bu programla neler yapabilecekleri hakkında ön bilgi vermek için kullanılabilir.
BLOCKLY
Çocuklar için kodlama denildiğinde kullanılabilecek uygulamalar arasında yer alan blockly, Scratch programı kadar popüler olmasa da faydalı bir uygulamadır. Ben daha önce kullanmamıştım. EBA Kodlama üzerinde görünce hemen denemek istedim gayet kullanışlı geldi. Blockly bir oyun ya da animasyon yapma programı değil sadece kodlamayı öğretebilmek için belirli görevler verip bunları tamamlamamızı isteyen bir uygulamadır. Buradaki amaç oyun veya animasyon yaptırmaktan çok programlama yaparken kullanılan kod bloklarını nerede, ne zaman ve nasıl kullanıldığının öğretilmesidir.
Uygulamanın kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.
Blockly uygulamasını akıllı tahta üzerinden açarak öğrencilerle birlikte burada sizlere verilen görevleri yerine getirebilirsiniz. Kullanımı kolay sürükle bırak mantığı ile çalışmaktadır. Bana göre dezavantajı öğrenci verilen görevleri yerine getirip getirmediği kontrol edilememekte, başka bilgisayara geçildiğinde sıfırlanmaktadır. Bu yüzden daha kapsamlı olan Code.Org u tavsiye ederim. Ama bu uygulamadan da faydalanabilirsiniz. Çünkü EBA bu uygulamayı Scratch gibi tanıtım amaçlı değil kullanım amaçlı eklemiştir. Yani girilen site üzerinden direk uygulama içerisine girip görevleri yapmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca bir program indirmenize bilgisayarınıza kurma ihtiyacı hissetmeden çevrimiçi olarak kullanabilirsiniz.
Eba Kodlama giriş sayfasında bulunan Blockly resmine tıkladığımızda aşağıdaki resim açılmaktadır.
Gelen sayfada Bulmaca, Labirent, Kuş vb bölümler bulunmakta üzerilerine tıkladığınızda bölümün içine girip size verilen görevleri yapmanız gerekmektedir. Blockly uygulamasının tüm bölümlerini ayrıca tanıtacağım için burada detaya girmiyorum. Henüz tanıtım yapmadığım için link paylaşamıyorum ama EBA Kodlama kategorisi içerisinde en kısa zamanda yerini alacaktır. Takip edebilirsiniz.
ALİCE
EBA Kodlama sayfası üzerinde bulunan üçüncü ve son programımız ise Alice’dir. Alice bir video için animasyon oluşturmak, bir hikaye anlatmak, interaktif oyun yapmak için kullanılan yenilikçi bir 3D programlama ortamıdır. EBA Kodlama bölümü bizlere tıpkı Scratch Programını tanıttığı gibi Alice Programını da tanıtmaktadır. Nasıl indirebilir, bilgisayarımıza nasıl kurabilir, örnek etkinlikleri nasıl yapabiliriz bunları paylaşmıştır. Programı kullanmak isteyenler için sayfadaki bilgiler yeterli görünmektedir.
Ben henüz bu programı kullanmadığım için ayrıntılı açıklama yapamıyorum. En kısa zamanda kullanarak deneyimlerimi yine bu kategori altında paylaşmaya çalışacağım.
Evet arkadaşlar EBA bizim dersimiz için oluşturduğu bu sayfada şimdilik bunları paylaşmıştır. Dileriz bu adımın arkası gelir ve bizde kullanabileceğimiz yeni uygulamalara ve derslerimizi eğlenceli ve verimli hale getirebilecek her türlü materyale bu sayfa üzerinden ulaşabiliriz.
Faydalı olması dileğiyle…
Hocam pond tutor 10 da olmuyor ne yapayım?
O sıkıntı değil yapsan bile hata verebiliyor tebrikler o kadar yaptıysan