5. Sınıf – Hafta 10 – Araştırma Kaynak Doğrulama

Merhaba Arkadaşlar, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi onuncu hafta konumuz olan Araştırma ve Kaynak Doğrulama konusunu işleyeceğiz. Geçen hafta 5. Sınıf – Hafta 9 – İnternette Arama Bilgileri Tarama içerisinde yer alan konularını işledik.

Yetiştiremediğiniz materyaller var ise ilgili haftaya dönerek bunları yapabilirsiniz.

Eğer etkinlikleri tamamladıysanız yeni hafta konularımızı barındıran 5. Sınıf – Hafta 10 – Araştırma Kaynak Doğrulama içeriğine geçebiliriz.

Daha önce söylediğim gibi bu yazı web sitemde paylaştığım içeriklerin herkes tarafında düzenli bir şekilde aktarılabilmesi için oluşturulmuştur. Normalde içeriklerimi hafta hafta kategorilere bölüyorum fakat eski müfredat ve yeni müfredat olanlar birbirine karışabiliyor veya sıralamada farklılaşmalar olmasından dolayı bazı okullar yüzeysel geçerken bazıları çok derine inebiliyor.

Ben bu sayfada bu hafta kendi ders akışımı sıralı bir şekilde link vererek paylaşacağım. Bunu yaparken kılavuz kitaba birebir uyumlu bir şekilde gitmeyi planlıyorum. Yani kılavuz kitaptaki içeriklerin hepsini verecek bunların yanında çok önemli gördüğüm etkinlikleri de ekleyeceğim.

Geçen sene pratiğini yaptık şimdi bu pratiğe göre ders akışımı aşağıya adım adım ekleyeceğim. Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre bu ders akışlarını ayarlayabilirsiniz.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.5.3.2.4. Ulaştığı bilginin doğruluğunu farklı kaynaklardan sorgular.
  • BT.5.3.2.5. Ulaştığı bilgiyi kaynak göstererek düzenler.
  • BT.5.3.2.6. EBA kullanılarak yapılabilecekleri açıklar.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.5.3.2.4 – BT.5.3.2.5 – BT.5.3.2.6 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.


HAFTA-10
ARAŞTIRMA KAYNAK DOĞRULAMA DERS AKIŞI

Bu hafta Araştırma Kaynak Doğrulama konusunda İnternet sitelerinin hangilerine güvenip hangilerine güvenemeyeceğimizi, EBA sitesini, EBA üzerinde neler yapabileceğimizi öğreneceğiz.

Hemen kullanacağımız içerikleri vererek ders akışına başlayalım.


Adım-1 Web Sitesi Değerlendirme Formu

Web Sitesi Değerlendirme Formu Kılavuz kitabımızda verilen ilk etkinlik olarak karşımıza çıkıyor. Bu etkinlikteki amacımız öğrencilerimizin internette karşılarına çıkan siteler hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamak.

Bu Değerlendirme formu ile birkaç bilindik web sitesini değerlendireceğiz. Bundan sonra öğrencilerimizde karşılara çıkan sitelere güvenip güvenmeyeceklerini kısa bir sürede kestirebilecek.

Kılavuz kitapta bulunan bu materyali kesinlikle kullanacağız.


Adım-2 EBA Kullanım Kılavuzu Sunumu

EBA Kullanım Kılavuzu Sunumu ile konumuza giriş yapacağız ve öğrencilerimize EBA web sitesi hakkında bilgilendirme yapacağız.

Bence bu konunun 10 hafta sonra değilde ilk konularda verilmesi gerekiyor. Çünkü EBA sitesi sadece Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersinde değil tüm derslerde kullanılıyor. Öğretmenlerimiz oradan görevler verebiliyor. Daha aktif bir EBA kullanımı için okulun 2. haftası verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bu senede böyle verelim bakalım seneye belki inisiyatif alır konuyu başka yerlere taşıyabilirim.

Kılavuz kitapta var olan bu sunumu kesinlikle derste işlemeliyiz.


Adım 3- EBA’yı Keşfediyorum Ev Ödevi

EBA’yı Keşfediyorum Ev Ödevi ile EBA hakkında öğrendiklerimi hakkında pratik yapacağız. Bundan sonraki haftalarda aktif olarak EBA kullanmaya çalışacağım ama bu haftanın konusunu pekiştirmek için bu etkinliği yapıyorum.

Kılavuz kitapta var olan bu etkinliği siz ister sınıfta birlikte uygulayın isterseniz ödev olarak verin ama kesinlikle uygulayın.


Adım-4 Araştırma Kaynak Doğrulama Testi

Araştırma Kaynak Doğrulama Testi artık alışık olduğunuz klasik kazanım kavrama testlerimizden.

Ders sonunda sınıf ile uygulayarak öğrencilerin öğrenme düzeyleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.


Evet onuncu haftamızın konularını yukarıdaki Ders Notları ile bitirmiş bulunmaktayız. Süre açısından sıkıntı çekmediğimiz bir haftayı geride bıraktık. Eski müfredatımızda kullandığımız ama vakit ve müfredat uyumu sebebiyle konular arasından çıkardığım fakat silmeye de kıyamadığım etkinlikleri aşağıya ekleyeceğim. Mutlaka işinize yarayacak materyaller olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Ben vakit yetmediği için alternatifler arasına alarak ders akışı içerisinden çıkarmak zorunda kaldım.

Öğrencilere ara ara sorular sorarak eksikliklerini görürsem aynı materyaller yerine aşağıya eklediğim alternatif materyalleri uygulayarak bu eksikliklerini tamamlamayı düşünüyorum.

ARAŞTIRMA KAYNAK DOĞRULAMA ALTERNATİF MATERYALLER

Bu hafta Araştırma ve Kaynak Doğrulama konusunda önemli gördüğüm etkinlikleri yukarıya ekledim. Yılların birikimi olarak tüm etkinliklerimiz bu kadar değil tabi ki. Süre sebebiyle çıkardığım birkaç etkinlik var. Peki hangi materyalleri çıkardık?

Ben aşağıdaki materyalleri yetişmediği için derste kullanamıyorum ama siz isterseniz bu materyallerden de faydalanabilirsiniz.


Bilgi Paylaşım Araçları Sunumu

Bilgi Paylaşım Araçları Sunumu yine Ahmet Soyarslan tarafından yapılmış ve yıllarca kullandığım, faydalandığım bir sunumdur.

Normalde ders akışında kullanmaya çalıştım fakat başka arkadaşlarla uyumsuzluğa sebep oldu. Yeni müfredatta bu konunun olmaması probleme yol açtığından akıştan kaldırmak zorunda kaldım.

Belki işinize yarar diye ekliyorum.


Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.

Haftaya 5. Sınıf – Hafta 11 – İletişim Teknolojileri ve İşbirliği konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

3 Comments

  1. Hocam ben bu hafta ilk kez ders anlatıcam biraz heyecanlıyım ve okulda laboratuvar, akıllı tahta gibi materyaller yok. dersi nasıl işleyebilirim. yardımcı olursanız sevinirim.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*