YZU.1.1. YAPAY ZEKAYA GİRİŞ

Bu sayfa Yapay Zekâ Uygulamaları 1 Dersi 1. Hafta konusu olan Yapay Zekaya Giriş etkinliklerinden oluşmaktadır. Etkinlikler Sıfırbir Yayınları Yapay Zeka Uygulamaları kitabı başta olmak üzere web kaynaklarından faydalanılarak oluşturulmuştur.

HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • YZU.1.1.1.1. Yapay zekânın tanımını yapar.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “YZ.1.1.1.1 Nolu Kazanım” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.


HAFTA-1
YAPAY ZEKÂYA GİRİŞ DERS AKIŞI

Ders anlatımı esnasında kullandığım materyalleri kullanım sırasına göre aşağıya ekleyeceğim. Bu sene ilk kez bu dersi veriyorum. İçerikler yeterli gelmeyebilir. Zamanla yeni içerikler eklenecektir.


Adım-1 Yapay Zekaya Giriş Sunumu

Sunu Canva ortamında hazırlanmıştır. Ekleme çıkarma yapılacak yerler olduğunu düşünüyorsanız yorum alanından belirtebilirsiniz.


Adım-2 Yapay Zekâ ile Sohbet, Muhabbet

Aşağıdaki görsel üzerine tıklayarak ChatGPT uygulamasını açabilirsiniz.

Açılan sayfadan “Try ChatGPT” bağlantısına tıklayarak uygulama arayüzüne giriş yapalım. Sınıf ile birlikte belirlediğiniz soruları yazarak uygulamanın verdiği cevapları değerlendirelim.


Adım-3 Yeni Yapay Zekâlar keşfediyorum.

İnternet üzerinde araştırma yaparak derste öğrendiklerimiz dışında yeni yapay zeka sistemleri bulalım. Bulduğumuz yapay zeka sisteminin tanıtımını kısa bir şekilde yorum alanında paylaşalım. Örnek paylaşım aşağıdaki gibi olmalıdır.

Bulduğum Yapay Zekâ Örneği : Alexa

Alexa, Amazon’un yapay zeka destekli sanal asistanıdır. Uygulama, Alexa destekli cihazlarla eşleştirildiğinde akıllı ev sistemlerini, tabletleri, giyilebilir cihazları ve TV’leri doğrudan telefondan kontrol etmek için kullanılabilir. Alexa, konuşmayı metne dönüştürerek soruları cevaplayabilir. Ayrıca hatırlatıcılar kurabilir, arama yapabilir, mesaj atabilir, listeler oluşturabilir ve hatta ürün siparişi de verebilir.


Dersimiz bu kadar Yapay Zeka Uygulamaları dersi için hazırlanan diğer materyallere Yapay Zeka Uygulamaları-1 kategorisi üzerinden ulaşabilirsiniz. gelecek hafta görüşmek üzere kendinize çok iyi bakın.

Öğretmene Not: İlgili hafta içerisinde kullanılmak üzere yaptığınız materyalleri paylaşmak isterseniz özelden yazabilirsiniz. Aklımda etkinlikler var fakat hazırlamak için yeterli zamanım bulunmadığından hazırlayamıyorum. Desteklerinizi eksik etmeyin.

3 Comments

  1. Bulduğum yapay zeka örneği:DeepL
    Bir metni başka yabancı bir dilden başka bir dile çevirmek için doğru ve hassas makine çevirisi ile öğrenme algoritmaları kullanır

  2. Bulduğum Yapay Zeka Örneği: YouTube
    YouTube video izleme platformudur.Aynı zamanda bir yapay zekadır.
    İzlediğiniz videoları inceler ve video hangi konu hakkında diye bakar mesela siz yapay zeka hakkında video izlediniz YouTube inceler ve hep yapay zeka hakkında video çıkarır.Bu nedenle yapay zekaya girer.Aynı zamanda Instagram,Tiktok,Facebook gibi platformlarda bu tarzda bir yapay zekadır.Bazen bizim indirdiğimiz uygularımızı inceler ve örneğin siz Minecraft uygulamasını yüklediniz. O zaman YouTube size Minecraft hakkında bir sürü video çıkarmaya başlar.O nedenle YouTube da bir yapay zeka uygulamasıdır.

  3. Alexa: Amazon tarafından bir sesli sanal asistandır. Kullanıcıların sesli komutlarıyla müzik çalma, haberleri okuma, hava durumu bilgisi verme ve akıllı ev cihazlarını kontrol etme gibi birçok işlevi yerine getirebilmektedir. Alexa’yı yapay zeka uygulamalarına örnek olarak verebiliriz.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*