Keşfet Projesi Tanıtım

Merhaba Arkadaşlar;

2017-2018 Eğitim öğretim yılına girerken yeni müfredat ile girmekteyiz. İncelediğiniz üzere yeni Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi müfredatında birinci dönemde fazla bir değişiklik olmamasına rağmen ikinci dönemi kodlamaya ayırdıklarını görürsünüz.

Yeni müfredatla birlikte ikinci dönemim tamamının kodlamaya ayrılması daha önce kodlama işlememiş öğretmenlerimizde “Ben ne anlatayacağım?“sorusunu sordururken bilgisayar sınıfı olmayan öğretmenlerimiz ise “Bilgisayarsız kodlama mı olur?” sorusunu sorduğunu duyar gibiyim. Tüm öğrencilerin bu dersten maksimum fayda sağlayabilmesi için tüm öğretmenlerimize kodlamayı öğretebilecekleri alternatif Web sitelerini ve materyalleri tanıtmaya çalışıyorum.

Bu yazımızda özellikle bilgisayar sınıfını sahip olmayan öğretmenlerimizin verimli bir şekilde ders işleyebilmeleri için geliştirilmiş olan Keşfet Projesi üzerinde duracağız.

Keşf@ Kodlamayı Keşfediyorum Projesi

Kodlamayı Keşfet etkinlikleri www.kesfetprojesi.org sitesi üzerinden herkesin kullanımına açıktır. Etkinlikler öğretmenlerin ihtiyaçları doğrultusunda birbirlerinden bağımsız olarak kullanılabilecek olsa da aslında tüm etkinlikler belirli bir sırayla adım adım uygulanmak üzere tasarlanmışlardır.

Proje kapsamında hazırlanan etkinliklerin bir bölümü bilgi işlemse düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik bilgisayar ortamına ihtiyaç duyulmadan uygulanabilecek sınıf içi etkinliklerden oluşmaktadır.

Bunlara ek olarak blok temelli programlama araçlarından Scratch uygulamasının kullanımına yönelik, çocukların bu programın ve kodlamanın temek kavramlarını öğrenecekleri ve deneyimleyecekleri aktiviteleri içeren 7 haftalık etkinlik ve 3 haftalık bir proje çalışması da bulunmaktadır.

Bu programı uygulayan öğretmenler kendi bulundukları kurumun koşulları doğrultusunda bir yol haritası çizebilirler.

1-BİLGİSAYAR DERSLİĞİ MEVCUT GRUPLAR İÇİN

  • İlk 8 hafta bilgi işlemsel düşünme becerilerine yönelik bilgisayarsız etkinlikler uygulanır (5.1 – 5.8)

  • 7 hafta Scratch programı ile blok temelli programlama çalışmaları yapılır (5S1-5S7)

  • 3 hafta Scratch programında öğrenilenler aracılığıyla bir proje yapılır. (5S8-5S10)

2- YALNIZCA AKILLI TAHTA / PROJEKSİYON İLE ÇALIŞAN GRUPLAR İÇİN

  • İlk 11 hafta bilgi işlemsel düşünme becerilerine yönelik bilgisayarsız etkinlikler uygulanır (5.1-5.11)

  • 7 hafta Scratch programı ile blok temelli programlama çalışmaları yapılır. (5S1-5S7)

Her etkinlik 80 dk olacak şekilde tasarlanmıştır ve bilgi paylaşımı, oyunlar, bilmeceler, çeşitli grup çalışmaları ve bilgisayar üzerinde yapılacak etkinliklerden oluşmaktadır.

Her etkinliğin kendine özgü materyalleri bulunmaktadır. Bu materyaller konu anlatımını kolaylaştıracak görseller, çocuklar için çalışma kağıtları, sunumlar, animasyonlar, scratch uygulamalarını kapsamaktadır.

Öğretmen rehberinde referans verilen materyaller web sitesinde ilgili etkinliğe ait klasörün içinde bulunmaktadır. Ayrıca tüm materyalleri bir arada indirmek isteyen öğretmenler Tüm Materyaller adlı klasörden bir kerede tüm materyalleri indirebilirler.

ETKİNLİKLER

Bilgisayar Bilimleri Eğitiminde Bilgisayarsız Etkinlikler

5.1 Bulmaca Buldurmaca

5.2 En İyi Çözümü Buldum

5.3 Yönergeleri Takip Et

5.4 Ver Elini Veri

5.5 Mantıklı Düşünüyorum

5.6 Bir Algoritma Masalı

5.7 Akışı Değiştiriyorum

5.8 Eyvah Akış Şemaları Karışmış

Çocukların bilgisayar erişimi olduğu durumlarda bu noktada Blok Temelli Programlama Uygulamaları ile devam edilmesi önerilmektedir. Sınıfta tek bir bilgisayar üzerinden çalışılacaksa 5.9-5.11 arası etkinlikler uygulanarak sonrasında Blok Temelli Programlama Uygulamalarına geçilmesi önerilmektedir.

5.9 Algoritmik Düşünüyorum

5.10 Bilge Kunduz’u Ziyaret

5.11 Hikaye Yazalım Mı?

Blok Temelli Programlama Uygulamaları Scratch

5.S1 Scratch İle Tanışıyorum

5.S2 Scratch’i Keşfediyorum

5.S3 Haydi Canlanalım

5.S4 Nesneler Konuşuyor

5.S5 Düşünen Bilgisayar

5.S6 Çizim Yapıyorum

5.S7 Oyun Yazalım

Proje çalışması çocukların bireysel ya da grup olarak bilgisayar üzerinde çalışmalarını gerektirdiğinden bu etkinlikler sınıfta tek bilgisayar üzerinden çalışan gruplar için zorlayıcı olacaktır. Onun yerine sınıf içi etkinliklerine ağırlık verilmesi önerilmektedir.

5.S8 Proje Tasarım

5.S9 Proje Çalışma

5.S10 Proje Sunum

Bu web sitesi sayesinde bilgisayar sınıfınız olmadan sadece akıllı tahta üzerinden derslerinizi çok rahat işleyebilirsiniz. Aşağıda paylaştığım linklere göz atmayı unutmayınız.

Tüm bu etkinlikler için ders planları hazırlanmış etkinliklerin nasıl yapılacağı öğretmen rehberinde anlatılmıştır. Öğretmen Rehberini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

blank

Bilgisayarsız Etkinlikleri sınıfta uygulamak için gerekli olan tüm materyallerin bulunduğu tanıtım sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

blank

Blok Temelli Programlama uygulamalarını sınıfta uygulamak için gerekli olan tüm materyallerin bulunduğu tanıtım sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

Faydalı olması dileğiyle…

7 Comments

  1. Hocam ben de daha önce kodlama konusunu hiç işlememiş öğretmenlerdenim ve ikinci dönem ne yapacağımı gerçekten bilmiyordum. Sayenizde kafamdaki soru işaretleri gitti, öğrencilerle düzenli bir plan doğrultusunda eğlenerek etkinlikler yapacağız.

  2. hocam sizin de bu projede emeği geçen herkesin de ellerine sağlık. çok güzel iş çıkarmışlar. sizin sayfanızı ve paylaşımlarınızı da takdir ediyorum.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*