Direnç Nedir? Nasıl Kullanılır? Nasıl Okunur?

Merhaba Arkadaşlar, bugün Arduino Devreleri hazırlarken bol bol kullanacağımız elektronik devre elemanı olan Direnç üzerinde duracağız. Yazı içerisinde elimden geldiği kadar Direnç Nedir? Nasıl Kullanılır? ve Nasıl Okunur? sorularını yanıtlamaya çalışacağım.

Öncelikle şunu belirteyim uzun zamandır Arduino projelerimizi paylaşmak istiyordum. Bunun için baştan başlayarak derslerimi anlatacağım sayfalar oluşturmaya çalışıyor sürekli erteliyordum. Bu yazıyı yazarken niçin sürekli ertelediğimi daha iyi anladım.

Siteye şuan itibariyle 1 yazı girdim en kolay etkinlik olan Arduino ile Led Yakma etkinliği. Sadece bu etkinliği girdiğim için kodlama yapacağım Mblock Programını tanıttım, Devreleri çizeceğim Fritzing programını tanıttım, Arduino hakkında bilgi edinmeleri için bir yazı hazırladım. Breadboard hakkında bilgi sayfası oluşturdum. Ledlerin kullanımını açıklayan bir yazı oluşturdum en son bu direnç sayfasını oluşturuyorum.

Yani sadece bir etkinlik için bu kadar yazı oluşturmak çok zor geldi. Bıkmış bir halde direnç konusunu da anlatmaya çalışacağım. Eksikler olursa yorum bırakın enerjimi toparladığım başka bir zaman yazıda güncelleme yapabilirim.

DİRENÇ NEDİR?

Arkadaşlar ben konuyu ortaokul öğrencisine anlatıyorum. Bu yüzden çok detaya girmeyeceğim. Arduino üzerinden 5 voltluk çıkış yapıyoruz. Eğer bu çıkışı ben 3 volt ile çalışan bir LED e verirsem fazla enerji verdiğim için zarar görecektir.

İşte direnç burada devreye giriyor. Benim 5 Voltumu azaltıyor 2-3 Volta kadar düşürdükten sonra bırakıyor. LED üzerinden 5 Volt yerine 2-3 Volt geçiyor. Bu sayede LED zarar görmemiş oluyor. Aşağıya küçük bir örnek resim ekliyorum.

Direnç çalışma mantığı

Resimde gördüğünüz ohm direnç birimi olduğundan direnci temsil ediyor. Gördüğünüz gibi Akımı küçülterek gönderiyor. İşte bütün mesele bu. Ana hatları ile özetlemiş olduk.

Bu yazıyı okuyan kişiler genelde bu bilgi için geliyordur. İstediklerini verdik yukarıda. Detay isteyenler için aşağıya devam edelim.

Peki tüm dirençler aynı güçte mi çalışır?

Tabiki hayır. Kullanacağımız devreye göre direnç seçmek zorundayız. Ben yukarıdaki örnekte LED devresi için kullanacağım direnç 220 ohm veya 330 ohm olacaktır. Çünkü 5 volttan 2-3 volt arası bir değere düşürmek istiyorum.

Başka bir devrede başka dirençlere ihtiyacınız olacak. Peki bu dirençlerin gücünü nasıl ölçeceğiz? Üzerindeki renk kodları ile ölçeceğiz. Birkaç örnek yapalım. Bunun için aşağıdaki tablodan faydalanacağız.

DİRENÇ RENK KODLARI

Direnç üzerinde işte bu renk kodları bulunmakta. Bunların ne anlama geldiğine birlikte bakalım.

  1. Şerit: İlk basamak
  2. Şerit: İkinci basamak
  3. Şerit: Çarpan katsayısı
  4. Şerit: Tolerans

İşte formül bu arkadaşlar. Hemen bir tane direnç rengini hesaplayalım.

blank

Yukarıda örnek 220 ohm verdiğim için oradan gideyim dedim. Bakın yukarıdaki direncimizde kırmızı kırmızı kahverengi ve altın renkleri var.

Sırasıyla tablodan incelediğimizde birinci değer 2 ikinci değer 2 bu halde 22 etti. Çarpan değerimiz ise 10 olduğuna göre 22*10=220 ohm etmiş oldu.

En sondaki altın rengi ise bizim töleransımızı gösteriyor. Yani 220 yüzde 5 aşağı yüzde 5 yukarı olabilir diyor. buda 209 ile 231 arasında bir değer yapar.

blank

Birde yukarıdaki dirence bakalım Turuncu-Turuncu-Kahve-Altın renklerinden oluşuyor. Hemen hesaplarsak birinci değer 3 ikinci değer 3 eder 33.

Çarpan değerim 10 olduğuna göre 330 eder. Töleransım yine yüzde 5 olacak.

En çok kullanacağımız birkaç direnci verdim bu şekilde. Hepsini ezberlemenize gerek yok. Ben bile bilmiyorum. Sıkışınca açıp tabloyu bakıyorum. Hatta https://diyot.net/direnc-renk-kodlari/ adresine girip renkleri seçerseniz direnci hesaplayıp size gösteriyor.

blank

Şekilde olduğu gibi üst kısımdan renkleri seçin otomatik olarak hesaplayıp anında size söylesin.

Direnç ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Dediğim gibi etkinlik anlatmak için girdim bir sürü elektronik devre elemanını anlatmak zorunda kaldım.

Takıldığınız yerleri yorum olarak bırakabilirsiniz. Geniş bir zamanda yazıyı günceller sorularınıza yanıt vermeye çalışırım.

2 Comments

  1. çizdiğiniz karikatürü dirençle ilgili sunumumda kullandım,fen öğretmenim çok beğendi .kaynakçamda da sizin wep adresinizi de yazdım :)teşekkürler bu arada 6.sınıfa giden ortaokul öğrencisim bu da dipnot 🙂

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*