Uluslararası MEB Robot Yarışması

Uluslararası MEB Robot Yarışması başvurular başladı. Ortaokullar içinde kategori eklendikten sonra en çok önem verdiğimiz yarışma haline geldi. Bu sene Temel Çizgi İzleyen, Tozkoparan ve Tasarla-Çalıştır kategorilerinden katılmayı planlıyoruz. Katılmak isteyen fakat tecrübesi olmayan arkadaşlar için aşağıya tüm bilgilerimi paylaşarak onlarında katılmalarını sağlayacağım.

İmkanı olan tüm arkadaşları bu yarışmaya katılmaya davet ediyorum. Geçen sene 2 kategori varken bu sene gelen ilgi üzerine Tasarla-Çalıştır kategorisi eklenmiştir. Ortaokul alanından yeni kategorilerin eklenmesi için gelen ilgiyi görmeleri faydalı olacaktır.

MEB Robot Yarışması ile ilgili bu sene elimden geldiğince destek olmaya çalışacağım. Soru ve sorunlarınızda İnstagram hesabım üzerinden ulaşabilirsiniz. Önce detayları açıklayalım sonra tüyolar verme kısmına geçeriz.

Geçen seneden farklı olarak belirlenen değişiklikleri hemen aşağıya ekliyorum.

  • Yarışma Erzurum ilinde yapılacaktır.
  • Ortaokul ve dengi okul (İmam Hatip Liseleri içinde kurulmuş ortaokullar ve diğerleri) öğrencileri, Temel Seviye Tasarla Çalıştır, Temel Seviye Çizgi İzleyen ve Tozkoparan Robot kategorilerinde yapılacak yarışmalara başvurabilecekler; ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencileri ise bu kategorilere başvuru yapmayacaklardır (Biz ortaokuluz sadece bu alanda rehberlik yapacağız. Lise kategorileri ile ilgili içerik ve öneriler burada bulunmayacak.)
  • Yarışma başvuruları 20 Eylül 2024 tarihine kadar http://robot.meb.gov.tr/ adresinden alınacaktır.
  • Yarışma Tarihi 16-19 Ekim 2024 şeklinde belirlenmiştir.
  • Robotların projelendirme ve imalat süreçlerinin takip edilmesi için hazırlanan raporlar üzerinden tüm kategorilerde ön eleme yapılacaktır.

Robot Üretim Raporu

Başvuru yapan öğrenci ve danışmanın yarışmaya katılacakları robotun kendileri tarafından tasarlandığını ve yapım üretim sürecini belgeleyen rapordur. Bu raporun başvuru sistemine yükleme işlemi, tüm kategorilerde 20 Eylül 2024 tarihine kadar yapılmalıdır. Detaylı bilgiler başvuru aşamasında her kategori için ayrı ayrı belirtilecektir.

Yarışma ile ilgili diğer bilgileri aşağıya ekledim umarım bir an önce her şey düzelir Bursa’da görüşürüz.

BAŞVURU İŞLEMLERİ

Başvurular http://robot.meb.gov.tr/ adresinden yapılacak. Detaylı olarak başvuru adımlarını aşağıya ekleyeceğim. Henüz takımları oluşturmadığım için Ekran resmi vb alamadım. Oluşturunca buraya ekleyeceğim.

Şimdilik aşağıdaki bilgilere göre öğrenci seçimlerinizi yapınız.

Yarışmaya sadece kurumlar üzerinden başvurulabilir. Teknofest gibi bağımsız başvuru yapılamamaktadır. Eğer öğrenci olarak ilgiliyseniz okulunuzdan bir öğretmeniniz ile görüşerek danışman olmasını ve başvuru adımlarını yapmasını talep edebilirsiniz.

Okul/kurumlar Tasarla-Çalıştır kategorisinde bir; diğer tüm kategorilerde ise kategori başına en fazla iki robotla katılabilecektir. Yani Temel Çizgi izleyen için 2 takım, Tozkoparan için 2 takım, Tasarla Çalıştır için 1 takım oluşturabilirsiniz. (Tasarla Çalıştır için oluşturulan takımlar diğer kategorilerde yarışamazlar.)

Takımlar 2 öğrenci ve 1 danışmandan oluşur. Bu açıklamalara göre bir okuldan maksimum 5 takım çıkarabilirsiniz. A-B-C-D-E takımı gibi 5 adet takım ikişer öğrenciden 10 öğrenci ayarlayabilirsiniz.

Diğer detaylar için MEB Robot Yarışması Uygulama Kılavuzu adresini ziyaret edebilirsiniz.

TEMEL ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ

Çizgi izleyen robot yarışmaları sadece MEB yarışmasında değil artık tüm yarışmalarda en başı çekmektedir. Eğer robot yarışmalarına ilgi duyuyor katılmak istiyorsanız elinizde 1-2 çizgi izleyen robotun hazır bulunması çok fayda sağlayacaktır.

Yarışma şartnamesine piste göre ufak güncellemeler yaparak birçok yarışmaya katılabilirsiniz. Yeni başlayacak arkadaşlar var ise ilk girilmesi gereken alan bence bu alandır. Gelelim yarışma kısmına. Yarışma ile ilgili detaylı bilgiye Temel Seviye Çizgi İzleyen sayfasından ulaşabilirsiniz.

Kendi katılacağımız robot bilgilerini ve kullanımını aşağıda paylaşıyoruz. İnceleyerek benzer robotlar oluşturabilirsiniz.

SİROLİNE TEMEL ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT

Geçen sene ilk kez katıldığımız MEB Robot yarışmasında finale kalmıştık. Bu sene edindiğimiz tecrübeleri de ekleyerek robotu güncelledik. Modelin yapımı ve kodlanması ile ilgili detaylı bilgiye Siroline Temel Çizgi İzleyen Robot sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

TOZKOPARAN ROBOT KATEGORİSİ

Bu kategori ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup en kısa zamanda önerilerde bulunulacaktır.


Sayfa tecrübeler arttıkça sürekli güncellenecektir. Lütfen imkanınız var ise bu yarışmalara katılın. Özellikle ortaokul alanı için başvuru sayıları arttıkça ilgiyi gören yetkililer yeni alanlarda yarışmalar açabilir. Faydalı olması dileğiyle yarışmalarda görüşürüz.

11 Comments

  1. Hocam merhaba, temel çizgi izleyende pistin beyaz kısımlarını ne ile ve nasıl yaptınız acaba

  2. Özgür hocam merhaba. Robotun sadece belirli parçalarını almak istesek (Şase, qtr tutucu gibi) alabiliyor muyuz? Bilginiz var mı? Satılan sitede bütün olarak görünüyor.

  3. Hocam merhabalar. Burada örneğin, çizgi izleyen robot şeklinde kategori vermiş ya? Biz direk çizgi izleyen robotu mu yapacağız?

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*