Merhaba Arkadaşlar, Bugün Arduino kodlarken kullandığımız elektronik devre elemanlarından biri olan Buton elemanını Buton Nedir? ve Nasıl Kullanılır? başlıkları altında inceleyeceğiz.
Daha önceki tanıtımlarımızda LED, RGB LED, Buzzer gibi elektronik devre elemanlarını öğrenmiştik. Bu sefer bu elemanlardan farklı bir işleve sahip olan Butonu öğreneceğiz. Yukarıda saydığım araçlar çıkış elemanlarıydı. Yani yaptığım bir işlemin sonucunu görmemi sağlıyorlardı. Buton ise Arduinoya veri girişi yapmamı sağlayacak bir araç.
Buton sayesinde Arduino üzerindeki dijital pinlerle veri girişi yapabilmekteyiz. Dijital pin dediğime göre hangi veriler olduğunu tahmin edebiliyorsunuz. 1 ve 0 değerleri gönderebiliyoruz.
Bu gönderdiğimiz değerlere göre işlemler yaptırabiliriz. Bir LED yaktırabilir veya 1 Buzzerdan ses çıkartabiliriz.
4 bacaklı veya 2 bacaklı olarak karşımıza çıkan buton elemanı bağladığımız dijital pine varsayılan olarak 0 değeri gönderecektir. Eğer üzerine basılırsa o zaman 1 değeri gönderecektir.
Kullanımı basit bir aracımız Breadboard üzerinde yerleştirirken orta bölmeye yerleştirmeliyiz. Ters takamazsınız oturmaz zaten yerine.
Bacaklardan 1 tanesi Arduino 5V ile bağlantı yapıyor. Burası çok basit.
Diğer bacağı ise iki ayrı yere göndereceğiz. 1 tanesi sinyali göndereceğimiz dijital pine bağlanacak. Diğeri ise aynı yerden 10k ohm direnç eşliğinde GND ile bağlantı kurulacak.
İşte en çok karışan yer burası. Onuda aşağıya örnek devre çizerek göstereyim.
Örnek devrede gördüğümüz gibi kırmızı kablo butonun tek bacağına 5V üzerinden geliyor. Diğer bacak ucundan dijital pinimize bağlantı sağlıyoruz. Ayrıca bir 10k ohm direnç ile GND bağlantısı yapıyoruz. Hepsi bu kadar.
Push Buton kullanımını pekiştirmek için Arduino Push Buton ile LED Yakma Uygulaması sayfasından pratik yapabilirsiniz.
Soru gelirse daha detaya girebilirim. Şimdilik yapacağımız etkinlikler için yeterli bilgi verdiğimi düşünüyorum. Faydalı olması dileğiyle.
İlk yorum yapan olun