LED Nedir? Nasıl Kullanılır?

Merhaba Arkadaşlar, Bugün Arduino kodlarken en çok kullandığımız elektroink devre aracı olan LED aracını LED Nedir? ve Nasıl Kullanılır? başlıkları altında inceleyeceğiz.

LED kısaca ışık yayan elektronik devre elemanıdır.

LED’lerin iki adet bacağı bulunmaktadır. Bu bacaklardan bir tanesi Anot (+) ucu temsil ederken diğeri Katot (-) ucu temsil etmektedir.

İşte bizim için önemli kısım burada başlıyor. Arduino Kodlama yaparken eğer LED yakacaksak devreye bağlarken + ve – uçlarına dikkat etmemiz gerekiyor. LED devreye ters bağlanırsa çalışmayacaktır.

Soru : Peki LED + Anot ucu ile – Katot ucunu nasıl ayırt edebiliriz?

Bunun için birkaç yöntem var en bilindik yöntemleri sırasıyla verelim.

Yöntem 1: Genelde LED lerin bir bacağı kısa diğer bacağı ise uzun olur. İşte bu bacak boyundan artı ve eksi uçları bulabiliriz.

Uzun bacak (+) Anot uç iken kısa bacak (-) Katot uçtur.

En çok faydalandığımız yol bu oluyor. Yüzde 99 olarak doğru olarak artı ve eksi uçlarını ayırt edebiliyoruz. Eğer buradan bir sonuca varamazsak. Yani diyelim ki daha önce LED ile çalışma yapılmış bacakları kesilmiş ve lehimlenmiş. Biz o LED i kullanmak zorundayız. İki Bacak boyuda eşit gibi duruyor. Bu durumda artı ve eksi uçları nasıl ayırabiliriz?

Yöntem 2: LED’ e yakından bakacağız. Işık yayan kısmını inceleyeceğiz.

İçindeki büyük parçalı kısım (-) Katot uç iken küçük parçalı kısım (+) Anot uçtur.

Yukarıda resimdeki gibi iki bacak eğer birbirine eşit ise o zaman içine bakacağız ve üstte yazdığım yöntemi uygulayacağız. Bu sayede LED’in artı ve eksi uçlarını birbirinden ayırt edebiliriz.

Bu iki yöntem işinize yaramazsa birkaç yöntem daha var fakat sayfayı uzatmak istemiyorum. Deneme yanılma yolu ile uçları bulabilirsiniz en kötü ihtimalle.

Öğrencilerle yaptığım çalışmalarda devre çalışmama sebebi yüzde 80 işte bu sebepten ortaya çıkıyor. Sizinde devrenizde bir hata olur ve çalışmazsa ilk yapacağınız işlem LED’in artı ve eksi uçlarını kontrol etmek olsun.

Burada değinmem gereken bir diğer önemli konu ise LED için ne kadar akıma ihtiyacımız var? Renklerine göre farklı akım miktarlarına ihtiyaç duyan LED’lerimiz 1.5 v ile 3.6v arasında çalışabilmektedir.

Üzerlerinden geçen akım miktarı arttıkça parlaklıkları da artmaktadır. Fazla akım geçerse LED zarar görür. Bu yüzden LED kullanırken yanında dirençte kullanmamız gerekmektedir. Dirençler ile ilgili ayrıntılı bilgiye Direnç Nedir? Nasıl Kullanılır? Nasıl Okunur? sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Arduino ile LED etkinliklerimizi yaparak pratik yapabilirsiniz. Örnek etkinlik için Arduino ile LED Yakma – Arduino Blink Uygulaması sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Faydalı olması dileğiyle…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*