6. Sınıf – Hafta 17 – Ses ve Video İşleme Programları

Merhaba Arkadaşlar, Yeni haftamıza Ses ve Video İşleme Programları konusu ile devam ediyoruz. Geçen hafta 1. Dönem 2. Yazılılarımızı yaptık. Bu dönemi bitirdik sayılır. Son iki haftamız kaldı. Kılavuz kitapta bu hafta Ses ve Video İşleme Programları konusunda verilen etkinliklerle devam etmemizi istiyor.

Ben kılavuz kitaba bire bir uymaya çalışıyorum fakat kendi yapamadığım yetiştiremedim etkinlikleri size yapmanızı önermiyorum. Sorularınızı duyar gibiyim. “Hocam peki sınavdan sonra hiç mi bir şey yapmıyorsunuz?” “Boş boş mu geçiriyorsunuz?” sorular geldi aklınıza. Tabi ki Hayır. Son iki haftamızı 1 senenin kontrolünü ve değerlendirmesini yaparak geçiriyorum. Neden böyle bir yola başvurduğumu nereden duyduğumu hatırlamadığım örnek bir olayla açıklamak istiyorum.

Bir öğrenci çok hasta oluyor, evde dinlenmesi gerekirken hala öğretmeninin kendine verdiği görevleri yapmaya çalışıyor. Bunu gören babası, “Yavrucum çok hastasın. Bugünlük görevini yapmasan dinlensen daha iyi olur. Öğretmenin bu durumu anlayacak ve sana kızmayacaktır.” diyor. Öğrencinin cevabı ise “Baba öğretmenim zaten kızmaz ama çok üzülür. Ben onu üzmek istemiyorum” diyor.

Yani öğrencilerimizle bu ilişkiyi kurabilirsek eğer her şey çok daha kolay olacaktır. Biz yıllarca notumuz olmadan seçmeli olarak Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersini verdik. İşte ben bu örnek olaydan hareketle o dönemlerde dahi öğrencilerimin derse olan ilgisini en yüksek seviyede tutup, verdiğim görevleri içlerinden gelerek yapmalarını sağladım.

Peki bu hafta ne yapacağız? Öncelikle aşağıya önemli olduğunu düşündüğüm için eklediğim ders akışını yapacağız ve kalan süremizde 1 dönemin değerlendirmesini yapacağız.

Yaptığımız yazılılara göre ders içi etkinliklerine göre yüksek not alan öğrencilerimizin sevinçlerini paylaşacağız. Onlara teşekkür edeceğiz gösterdikleri gayret ve aldıkları notlardan dolayı çok sevindiğimizi belli edeceğiz.

Düşük not alan görevlerini yapamayan öğrencilerimiz için üzüldüğümüzü belli edeceğiz. Düşük not vermek istemediğimizi kendisinin daha yüksek notlara layık olduğunu söyleyip eksiklerini tamamlamaları için süre vereceğiz ve takibini sağlayacağız.

Evet benim son iki hafta yaptığım işlem bu. Yıllarca çok faydasını gördüm sizlere de tavsiye ederim.

Kılavuz kitapta ise 17. ve 18. hafta için güzel etkinlikler verilmiş. Ben o materyallerden kullandıklarımı aşağıya ekliyorum. Önce bu akışı bitirip sonra yukarıda yazdığım şeyleri yapıyorum.


HAFTANIN KAZANIMLARI

İlgili haftanın kazanımlarını aşağıya liste halinde ekliyorum. Eğer benim hazırladığım yıllık planı kullanıyorsanız ders defterini yazarken başka hiçbir yerde aramadan direk buradan kazanımlarınızı yazabilirsiniz.

  • BT.6.4.2.1. Ses ve video dosya biçimlerini bilir.
  • BT.6.4.2.2. Ses ve video dosyalarını düzenleyebileceği yazılımları kullanır.
  • BT.6.4.2.3. Ses dosyaları ile ilgili düzenleme işlemlerini yürütür.

Kazanımları deftere sığdıramazsanız kazanım numaralarını yazabilirsiniz. Örneğin “BT.6.4.2.1 – BT.6.4.2.2 – BT. 6.4.2.3 Nolu Kazanımlar” şeklinde defterinizi doldurabilirsiniz.


HAFTA-17
SES VE VİDEO İŞLEME PROGRAMLARI DERS AKIŞI

Yeni hafta konumuz olan Ses ve Video İşleme Programları konusu Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersinde mutlaka olması gereken, olduğundan çok memnun olduğum bir konudur.

Sebebi öğrencilerin en çok ilgisini çeken Bilişim Teknoloji alanlarından 1 tanesinin Youtuber diye ortaya çıkan bir akım olması. Yani çocuklara bu ders sonunda Ses ve Video düzenlemeyi öğreneceklerini, Bu sayede Youtube kanalı açarak videolarını orada paylaşabileceklerini söyleyin ve ders boyunca sizi nasıl dinlediklerini izleyin 🙂

Böyle konular anlattıkça keşke daha fazla ders sayımız olsa veya 7. ve 8. sınıfta da derslerimiz olsa da bu tarz öğrencilerin ilgisi olan konuları dönem boyunca verimli bir şekilde anlatsak ve güzel ürünler ortaya koysak diyorum.

Gerçeğe gelince bu önemli konunun 2. yazılılardan sonra öğrencilerin bolca devamsızlık yaptığı son iki haftaya sıkıştırıldığını görüyor ve üzülüyorum. Yapacak bir şey yok ilerde bu konularla ilgili ayrıntılı çalışma yaparak ders dışı ilgisi olan öğrencilerin faydalanmasını sağlayacağım. Şimdilik akışımıza dönelim.


Ses ve Video Nasıl Oluşur Sunumu

Yukarıda verilen Ses ve Video Nasıl Oluşur Sunumu ile konu hakkında öğrencilerimizin ön bilgilerini harekete geçirecek ve önemli terim ve kavramlar hakkında bilgi vereceğiz.

Kılavuz kitapta verilen bu materyali kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Bundan sonra Sesimi Dönüştür Çalışması yaparak örnek bir Ses Kaydı alarak kesme ve farklı formatlarda kaydetme etkinlikleri yapmamız gerekiyor fakat süre sebebiyle burayı atlıyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi Ses ve Video çalışmaları ile ilgili tamamen sıfırdan başlayarak etkinlik bazlı ilerleyeceğimiz bir sayfa oluşturacağım. O zaman linkini buradan paylaşır ve orada yapılmasını isteyebilirim.

Bundan sonra değerlendirme işlemi ile devam ediyoruz. Sınavlarda bu konuyu işlememiş olduğumuzdan dolayı online sınavını hazırlamadım. Kılavuz kitaptaki halini aşağıya ekliyorum.

SES VE VİDEO İŞLEME PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME KAĞIDI

Bugün dersimizde neler öğrendiğinizi yukarıdaki testi çözerek görebilirsiniz. Eğer çözemediğiniz sorular olursa sormaktan çekinmeyin. Konu üzerinde tekrar duralım.

Sizlerde kendi öğrenci seviyenize göre, sınıflarınızın yapısına göre ders akışında değişiklik yapabilirsiniz.

Bu haftaya ait materyallerimiz bu kadar. Elinizde bu hafta kullanabileceğimiz alternatif etkinlikler var ise bana gönderebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Üzerine koyarak ilerleyelim.

Bu haftanın konusunu da bitirdik. Konu bittikten sonra Genel Tekrar ve sayfa başında bahsettiğim konular üzerinde duruyorum. Gelecek hafta 6. Sınıf Hafta-18 Videomu Düzenliyorum Konusu var. Fakat son hafta olduğundan bu konuyu işlemeyeceğim.

Böyle önemli bir konuyu son hafta geçiştirmek istemiyorum. Neden derseniz mesela 5-A sınıfına Cuma günü dersim var. Son saat karne dağıtacağız. Ben karneden önce bu hafta verilen etkinlikleri yapmaya kalkarsam faydalı olacağını düşünmüyorum.

Yukarıda da bahsettiğim gibi Ses ve Video düzenleme ile ilgili ayrıntılı bir çalışma kılavuzu oluşturmayı planlıyorum.

Kısacası bu dönemin sonuna geldik. 2. Dönem Kodlama konularıyla devam edeceğiz. İyi tatiller dilerim. Kendinize iyi bakın.

14 Comments

    • Bu konu ile ilgili Youtube dersleri diye ayrı bir bölüm oluşturacağım fırsat bulduğumda bu sene yetişmez ama seneye yetişir umarım. şimdilik önerebileceğim bir kaynak yok

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*