Uluslararası MEB Robot Yarışması

Uluslararası MEB Robot Yarışması başvurular başladı. Ortaokullar içinde kategori eklendikten sonra en çok önem verdiğimiz yarışma haline geldi. Bu sene Temel Çizgi İzleyen ve Tozkoparan kategorilerinden katılmayı planlıyoruz. Katılmak isteyen fakat tecrübesi olmayan arkadaşlar için aşağıya tüm bilgilerimi paylaşarak onlarında katılmalarını sağlayacağım.

MEB Robot Yarışması ile ilgili bu sene elimden geldiğince destek olmaya çalışacağım. Soru ve sorunlarınızda instagram hesabım üzerinden ulaşabilirsiniz. Önce detayları açıklayalım sonra tüyolar verme kısmına geçeriz.

Geçen seneden farklı olarak belirlenen değişiklikleri hemen aşağıya ekliyorum.

  • Yarışma Bursa ilinde Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksinde yapılacaktır.
  • Yarışmaya ortaokul ve dengi okullar, liseler ve üniversiteler başvurabilecektir. (Biz ortaokuluz sadece bu alanda rehberlik yapacağız. Lise kategorileri ile ilgili içerik ve öneriler burada bulunmayacak.)
  • Yarışma başvuruları 05 Aralık 2022 – 17 Şubat 2023 tarihleri arasında http://robot.meb.gov.tr/ adresinden alınacaktır.
  • Yarışma Tarihi 08-11 Mart 2023 şeklinde belirlenmiştir.
  • Temel Çizgi İzleyen ve Tozkoparan kategorilerinde ön eleme Riders vb yapılmayacaktır.

Yarışma ile ilgili diğer bilgileri aşağıya ekledim umarım bir an önce her şey düzelir Bursa’da görüşürüz.

BAŞVURU İŞLEMLERİ

Başvurular http://robot.meb.gov.tr/ adresinden yapılacak. Detaylı olarak başvuru adımlarını aşağıya ekleyeceğim. Henüz takımları oluşturmadığım için Ekran resmi vb alamadım. Oluşturunca buraya ekleyeceğim.

Şimdilik aşağıdaki bilgilere göre öğrenci seçimlerinizi yapınız.

Yarışmaya sadece kurumlar üzerinden başvurulabilir. Teknofest gibi bağımsız başvuru yapılamamaktadır. Eğer öğrenci olarak ilgiliyseniz okulunuzdan bir öğretmeniniz ile görüşerek danışman olmasını ve başvuru adımlarını yapmasını talep edebilirsiniz.

Kategorilerde maksimum 2 takım çıkarabilirsiniz. Yani Temel Çizgi izleyen için 2 takım Tozkoparan için 2 takım oluşturabilirsiniz.

Takımlar 2 öğrenci ve 1 danışmandan oluşur. Bu açıklamalara göre bir okuldan maksimum 4 takım çıkarabilirsiniz. A-B-C-D takımı gibi 4 adet takım ikişer öğrenciden 8 öğrenci ayarlayabilirsiniz.

Diğer detaylar için https://robot.meb.gov.tr/yukleme/robot2023/15_meb_robot_yarismasi_uygulama_kilavuzu.pdf adresini ziyaret edebilirsiniz.

TEMEL ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ

Çizgi izleyen robot yarışmaları sadece MEB yarışmasında değil artık tüm yarışmalarda en başı çekmektedir. Eğer robot yarışmalarına ilgi duyuyor katılmak istiyorsanız elinizde 1-2 çizgi izleyen robotun hazır bulunması çok fayda sağlayacaktır.

Yarışma şartnamesine piste göre ufak güncellemeler yaparak birçok yarışmaya katılabilirsiniz. Yeni başlayacak arkadaşlar var ise ilk girilmesi gereken alan bence bu alandır. Gelelim yarışma kısmına. Yarışma ile ilgili detaylı bilgiye https://robot.meb.gov.tr/cizgi-izleyen–temel-seviye-/cizgi-izleyen–temel-seviye–yarisma-kurallari sayfasından ulaşabilirsiniz.

Biz bu sene yeni katılacak arkadaşlara rehberlik olması açısından 3-4 farklı model üreterek malzeme listesi, montaj kılavuzu ve kodları paylaşmaya çalışacağız. Dilerseniz siz de malzemeleri temin ederek robotları üretmeye başlayabilirsiniz. Süreç içerisinde montaj ve kod desteği verilecektir.

Siz bütçenize ve yarışmaya katılma amacınıza göre aşağıya eklediğim modellerden birini seçerek yapımına başlayabilirsiniz.

1- EASYLİNE TEMEL ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT

Daha önce bu alanda çalışmamış ama öğrencileri ile birlikte yaparak yarışmaya katılmak isteyen, öğrencilerim ortamı görsün bir robotu baştan aşağıya yapsın bitirsin kendini geliştirsin isteyen öğretmenlerimiz var ise bu robotu kullanabilirler.

Bu haliyle yarışmada derece almak imkansızdır. Fakat çizgi izleyen robotların temel mantığının öğrenilmesi için uygun bir çalışmadır.

Yukarıda gördüğünüz robot aşağıya eklediğim malzemeleri kullanarak üretilmiştir. Malzemeler tercih edilirken kolay bulunabilen, uygun fiyatlı ve giriş seviyesindeki öğrencilerin kodlayabileceği seçenekler tercih edilmiştir. Malzemelerin piyasa fiyatları karşılarına yazılmıştır.

MALZEME LİSTESİ

blank

Malzemeleri faturalı bir şekilde temin etmek isteyenler https://www.turnafor.com/urun/easyline-temel-cizgi-izleyen-robot-kiti adresinden temin edebilirler. Almayı düşünenler instagram hesabım https://www.instagram.com/ozgurseremet/ üzerinden bana ulaşırsanız daha uygun şekilde alabilmeniz için yardımcı olabilirim. Ayrıca bu yöntemle elinizde olan malzemeler dışında sadece eksik kalanları da alabilirsiniz. Teminden sonra aşağıdaki montaj kılavuzundan faydalanarak robotu tamamlayabilirsiniz.

Talebe göre imkanı olmayan okullar için lehim işlemleri yapılarak gönderilebilir. Kodlama kısmında tecrübeli öğrencilerimizin oluşturduğu gruba dahil olarak yarışma zamanına kadar sınırsız destek alabileceksiniz.

Robotun bitmiş halinin ilk deneme videosu yukarıya eklenmiştir.

2- SİROLİNE TEMEL ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT

Geçen sene Uluslararası Sivas Robot Yarışmasında 1. olan robotumuzu revize ederek MEB Robot yarışmasına uygun hale getireceğiz. İlk denemesini yaptık pisti sorunsuz tamamlıyoruz fakat bu çok yavaş ve güncellenmeden yapılmış bir işlemdi. Maksimum fayda sağlayacak şekilde güncellemeler devam etmektedir.

Bu modelden kullanılan motor sürücünün sınırlı olması sebebiyle sınırlı sayıda üretim yapılacaktır. Videoları ve model üzerindeki gelişmeleri instagram sayfamızdan takip edebilirsiniz.

3- .. TEMEL ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT

Bu model henüz tam bitmemiştir. Piyasada bulabileceğiniz kartların hemen hemen hepsinden alınarak denemeler yapılacak maksimum verim sağlayan kart seçilerek onun üzerinde işlemleri devam edecektir.

TOZKOPARAN ROBOT KATEGORİSİ

Bu kategori ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup en kısa zamanda önerilerde bulunulacaktır.


Sayfa tecrübeler arttıkça sürekli güncellenecektir. Lütfen imkanınız var ise bu yarışmalara katılın. Özellikle ortaokul alanı için başvuru sayıları arttıkça ilgiyi gören yetkililer yeni alanlarda yarışmalar açabilir. Faydalı olması dileğiyle yarışmalarda görüşürüz.

11 Comments

  1. Hocam merhaba, temel çizgi izleyende pistin beyaz kısımlarını ne ile ve nasıl yaptınız acaba

  2. Özgür hocam merhaba. Robotun sadece belirli parçalarını almak istesek (Şase, qtr tutucu gibi) alabiliyor muyuz? Bilginiz var mı? Satılan sitede bütün olarak görünüyor.

  3. Hocam merhabalar. Burada örneğin, çizgi izleyen robot şeklinde kategori vermiş ya? Biz direk çizgi izleyen robotu mu yapacağız?

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*