Sissiz Uçuşlar

Sissiz Uçuşlar Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında hazırladığımız bir Tübitak 4006 Tasarım Projesidir.

Okulumuzda yaptığımız projeler baya bir ilgi çekti mesajlara yetişemez oldum. İlginizden dolayı teşekkür ediyoruz.

Projelerle ilgili en çok sorulan soruları buradan paylaşarak soruları bir nebze hafifletmeyi düşünüyorum. Lafı fazla uzatmadan istediklerinizi vermeye başlayalım.

SİSSİZ UÇUŞLAR TÜBİTAK 4006 PROJESİ

İlgili proje okulumuz öğrencilerinden Oğulcan İde tarafından düşünülmüş olup ben sadece rehberlik yaptım. Bu sene TÜBİTAK tarafından istenen bilgilere göre başvuru formumuzu hazırladık.

Projeyi ilk kez yaptığımız için eksiklikler olabilir. Tespit ettikleriniz olursa bizimle paylaşırsanız mutlu oluruz.


PROJE BAŞVURU BİLGİLERİ

Proje Adı: Sissiz Uçuşlar
Proje Türü: Tasarım
Proje Alanı: Teknoloji Tasarım

PROJE AMACI

Bu projedeki asıl belirlenen amaç sonbahar ve ilkbahar aylarında en çok maruz kalınan Hava olaylardan biri olan sis olayının Hava alanlarında hem uçuş şirketlerini hem de halkın işini zorlaştırmasıdır.

Projem bu noktada devreye girmektedir. Projemde oluşan sisi delikler sayesinde yukarı çıkan sıcak havanın sisi dağıtıp ortadan yok edip uçuşların iptalini engelleyerek güvenli ve hızlı bir şekilde inip kalkmalarını sağlayacaktır.

Acaba proje ne işe yarar sonucuna cevap aradım bunun cevabı ise sıcaklık sisi dağıtır ve uçaklar rahat bir şekilde iniş ve kalkış yapabilirler hava alanının ortaya çıkardığı maddi hasar engellenmiş olacaktır.

Pilotların önlerini rahatça görebilmeleri, uçakların rahat ve güvenli bir şekilde inip kalkmalar şirket sahiplerinin maddi hasarlarını önlemeleri sağlanacaktır.

Uçak rötarlarını ortadan kaldırarak insanların planladıkları gibi yolculuk yapabilmelerine yardımcı olabilmek.

PROJE ÖZETİ

Bu projeye karar verme sebebim izlediğim haberde gördüğüm ve sık yaşanan bir olay olduğunu bildiğim bu olaya çok kafa yormam. Sis sebebi ile uçak seferlerinin iptal olması beni çok etkiledi. Öğretmenime danışıp ve doğruluğunu kontrol edip uçak seferlerinin uçuşlarını kolaylaştırmak amacı ile bu proje fikrini ortaya attım.

Projede kullanılan yöntemler vidalama açılı kesme aparatları yapıştırıcı iki boru hava tahliyesi açılan kanallar, mukavva, karton, yapıştırıcı, silikon, sıcak hava vermesi için fön makinesi, maket uçak.

Projenin gerçekleşme süresi bir aydır. Sonuç olarak Havaalanındaki sisler fön makinesinden çıkan sıcak havanın borulardan dağılıp delikler yardımı ile yüzeye çıkması sisi tamamen yok ederek uçakların rahat bir şekilde seferlerine devam edebilmeleri ve havaalanı şirketleri bu sayede işlerini aksatmadan uçuşlarına devam edebilmişlerdir.

 Bu projenin toplumsal faydalarından kısaca bahsedersek örneğin önemli bir şirketin toplantısı olsun ve uçak sis dolayısı ile iptal olsun her şey ters gidecektir bu proje topluma sadece iş değil sağlık ve daha nice konuya yardımcı olacak sis sebebi ile oluşan bütün aksaklıklar ortadan kaldırılacaktır. Hava alanı şirketlerinin maddi kayıpları da önlenmiş olacaktır.

Belki daha sonraki aşamada güneş panellerinden yararlanan sıcak hava üfleyen fanların elektrik enerjisi ile çalışmasını sağlayabiliriz böylelikle enerjiyi doğrudan aldığımız için maliyetleri daha da düşürebiliriz.

Proje yapılırken karşılaşılan bir sorun olursa okulumuz teknoloji tasarım öğretmenlerinden destek alınacaktır.

PROJE YÖNTEMİ

Problemi Belirleme: Günümüze kadar yapılan icatlar ve projeler insanlığın hayatını kolaylaştırmak, engelleri kaldırmak için yapılmıştır. Örneğin bir engeli için yapılan rampalar veya insanlar için yapılan asansörler gibi. Daha sayamadığımız birçok proje insan hayatını kolaylaştırmak için yapılmıştır

Problemi Araştırma:Öncelikle sistemi biraz tanıyalım: Günümüze kadar yapılan icatlar ve projeler insanlığın hayatını kolaylaştırmak, engelleri kaldırmak için yapılmıştır. Örneğin bir engeli için yapılan rampalar veya insanlar için yapılan asansörler gibi. Daha sayamadığımız bir çok proje insan hayatını kolaylaştırmak için yapılmıştır.

Gereksinimleri Belirleme:Çalışma sırasında uyduğum çalışma planım ilk olarak yaptığım malzemeleri  temin etmek oldu pisti yaptım boruları döşedim delikleri açtım sıcak havayı verdim son dokunuşlar projem hazır oldu.

Olası Çözümler Geliştirme:Sandviç panel , vida ,alüminyum , boru , tutkal , maket uçak , fon kartonu , dönüş aparatları , ısı kaynağı olarak ta saç kurutma makinesi kullandım. Kullandığım araştırma teknikleri, internet kaynaklarından ve öğretmenlerimden fikir yardımı aldım. Doğruluğunu kontrol ederek tübitak bilim fuarına takdim edeceğim.

En İyi Çözümü Seçme:Projemde zihinsel ve fiziksel olarak bir sürece başladım. Amaç ortaya bir iş ve bir eser çıkarmaktı. Öğretmenlerimden bilgi alıp bu bilgiyi keşfedip kullandım. Proje konusu seçtim, Tüm fikirlerimi not ettim. Amaç ve gereçlerimi hazırladım. Aklımda sıraladığım gibi projemi başarıyla tamamladım .Son kontrollerimi de yapıp  projemi teslim edeceğim.

Çözümleri Test Etme ve Değerlendirme:.bence bu proje maliyeti düşük ama işlevi çok olan bir projedir bu proje insanların zamandan ve emekten tasarruf etmelerini sağlar.

Sonuçları Raporlaştırma:Oluşturduğumuz tasarımı bilim fuarı sırasında sergileyeceğiz. Fuar esnasında ziyaretçilerimize projenin yapılma adımlarını içeren bir poster hazırlayacağız.

Proje Danışmanı: Ümit Ayşe SARILAR
Proje Öğrencisi: Oğulcan İde


Yukarıda TÜBİTAK sistemine başvuru yapabilmeniz için gerekli olan Amaç, Özet ve Yöntem verilmiştir. Projemiz Tübitak Tasarım Projesi kapsamında değerlendirilebilir. Sisteme girdiğimiz bu verilerle projelerimiz onaylandı. “ Sizde eğer kullanacaksanız proje başlığı ve içeriğinde değişiklikler yaparsanız minnettar oluruz.

Şimdi projemizi yapım aşamalarına geçelim.


PROJE YAPILIŞI

Sissiz Uçuşlar Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi TÜBİTAK tarafından onaylandı ve projemizi yapıma başladık. Projemiz için öncelikle bir hava alanı pisti dizayn etmeye çalıştık.

Sissiz Uçuşlar Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Pistimizin altına borular koyduk ve uçlarını pistin üst köşelerine yerleştirdik.

Görselliği artırmak amacıyla maket uçak koyduk. Projemiz çok basit pist yüzeyinde oluşan sisleri dağıtmak için sıcak hava kullanacağız. Sıcak hava işini saç kurutma makinesi kullanarak çözdük.

Sissiz Uçuşlar Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Geldik en zor kısma peki sisleri nasıl oluşturacağız? Bu konuda biraz kafa yorduktan sonra çocuklar için kullanılan buhar makinesi kullanabileceğimizi düşündük. Proje yapacaklar için aşağıya örnek bir video ekliyorum.

Yukarıdaki aleti buhar yani sis oluşturabilmesi için kullanabilirsiniz. Fakat biz bunun yerine düğün salonlarında kullanılan bir buhar makinesi temin ettik ve projemizde onu kullandık. Aşağıya proje resimleri kısmına ekleyeceğim.

Hepsi bu kadar güzel bir projeydi diyebilirim.


PROJE POSTERİ

Projemizi sunarken kullanabilmek için poster hazırlayacağız. Bu posteri hazırlarken öğrencilerimiz kendi seviyelerinde hazırlayabilsinler üzerinde değişiklik istediklerinde kolayca yapabilsinler diye PowerPoint programında bir şablon hazırladık. Şablonu buraya ekliyorum proje öğrencileri indirerek ilgili alanları doldurup renklerde düzenlemeler yaptıktan sonra çıkarılması için bana teslim edeceksiniz. Okul dışı faydalanmak isteyen arkadaşlarda dilerse indirip kullanabilir.

Not: Şablon Dosyası ppt uzantılı olup PowerPoint programıyla açılabilir. Ayrıca büyüklük 100cm x 70cm olacak şekilde dizayn edilmiştir. 25cm x 70cm iki kenar orta kısım ise 50cm x 70cm olarak düşünülmüştür. Farklı boyutlarda poster çıkarmak isteyen kişilerin önce boyutu değiştirip sonra değişiklik yapmaları faydalı olacaktır.

Sissiz Uçuşlar Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Poster Şablonunu aşağıdaki resme tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Sissiz Uçuşlar Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Posteri

PROJE RESİMLERİ

Sissiz Uçuşlar Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi
Sissiz Uçuşlar Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi
Sissiz Uçuşlar Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi
Sissiz Uçuşlar Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Sissiz Uçuşlar Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi başka arkadaşlara fikir vermek için paylaşılmıştır. 

Tübitak 4006 Bilim Fuarına Başvurudan başlayıp Proje sonuçlarını girmeye kadar tüm adımların anlatıldığı ve kullanabileceğin hazır örnek Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projelerinin verildiği Tübitak 4006 Bilim Fuarı: Başvuru – Örnek Projeler sayfasını ziyaret ederek daha çok bilgi edinebilirsiniz.

Projeler için bilgi almak isterseniz herhangi bir soru veya sorunda aşağıya yorum olarak yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yorumlar yazılan günün akşamı saat 23:00 da okunarak yanıtlanacaktır.

Acil durumlar için aşağıdaki iletişim adreslerini kullanabilirsiniz.

İNSTAGRAM ÜZERİNDEN İLETİŞİM

Özgür ŞEREMET İnstagram Sayfasına link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

özgür şeremet yeni instagram

Ayrıca İnstagram hesabınız var ise hesabımızı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. İnstagram üzerinden attığınız mesajlar gün saat fark etmeksizin en kısa süre içinde yanıtlanacaktır.

Faydalı olması dileğiyle.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*