Lazer Güvenlik Sistemi

Lazer Güvenlik Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında hazırladığımız bir Tübitak 4006 Tasarım Projesidir.

Okulumuzda yaptığımız projeler baya bir ilgi çekti mesajlara yetişemez oldum. İlginizden dolayı teşekkür ediyoruz.

Projelerle ilgili en çok sorulan soruları buradan paylaşarak soruları bir nebze hafifletmeyi düşünüyorum. Lafı fazla uzatmadan istediklerinizi vermeye başlayalım.

LAZER GÜVENLİK SİSTEMİ TÜBİTAK 4006 PROJESİ

İlgili proje okulumuz öğrencilerinden Ali Talip ELİGÜZEL tarafından düşünülmüş olup ben sadece rehberlik yaptım. Bu sene TÜBİTAK tarafından istenen bilgilere göre başvuru formumuzu hazırladık.

Projeyi ilk kez yaptığımız için eksiklikler olabilir. Tespit ettikleriniz olursa bizimle paylaşırsanız mutlu oluruz.


PROJE BAŞVURU BİLGİLERİ

Proje Adı: Lazer Güvenlik Sistemi
Proje Türü: Tasarım
Proje Alanı: Bilişim Teknolojileri ve Yazılım

PROJE AMACI

  • Lazerle güvenlik sisteminde ki amaç hırsızların veya evinize ofisinize vb. girmesini istemediğiniz alanlara girmesini engellemek.
  • Saklamanız gereken eşyaları lazerle güvenlik sistemi sayesinde koruyabilmek ve herhangi bir girişim olduğunda haberdar olabilmek.
  • Benzer ve pahalı güvenli araçları yerine daha kolay yapılabilir ve çoğaltılabilir ve etkisiz hale getirilmesi daha zor bir güvenlik aracı tasarlamak.
  • İhtiyacı olan her kurum ve kuruluş, işyeri veya evler çok kolay bir şekilde lazerle alarm sistemi kurabilmesine olanak sağlamak.
  • Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi kodlama konusunda Arduino ile yapılabilecek kodlama ve tasarımlara yeni bir bakış açısı getirmek.
  • Dizilerde filmlerde gördüğümüz ve bize yüksek teknoloji gibi görünen birçok aracı aslında istersek bizlerinde oluşturabileceği bilincine ulaştırmak.

PROJE ÖZETİ

Bu proje hırsızlık olayları sonucunda insanların değerli eşyaları (yüzük gümüş altın vb.) malzemelerin kaybolmasını engellemek amacıyla yapılacaktır. Bir güvenlik aracı tasarlayacağız. Aslında bu güvenlik araçlarını filmlerde görmekteyiz fakat çok pahalı sistemler olduğunu ve çok kıymetli eşyaları korumak için kullanıldığını görüyoruz. Bizim amacımız böyle lüks bir güvenlik sistemini herkesin kullanabileceği, herkesin güvenlik içinde eşyalarını koryabileceği bir tasarım haline getirmek.

Bu proje arduino ile farklı tasarımlar örnekler yaparken aklımıza gelmiştir. Tüm insanların böyle bir güvenlik sisteminden faydalanabilmesi için ucuz ve güvenlikli bir sistem tasarlamaya karar verdik.

Proje yapımı için yaptığımız araştırmalar sonunda gerekli olan malzemelerimizi tespit ettik.  ne kadar lazer kullanırsak o kadar LDR yani ışığa göre direnci değişen direnç biz üç tane yeterli diye düşünüyoruz. Kullanım amacına göre sayıları artırabiliriz. Bunun yanında  arduino UNO, üç adet buzzer  ve sabitlenecek bir yere ihtiyacımız olduğunu öğrendik. Biz sabit bir yer olmayıp bir panel üzerine monte ederek sergilemeyi düşündük.

Kullanım amacına göre ekstra sensörler kullanabileceğimiz tespit ettik. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi öğretmenimizin desteği ile arduino kodlarını da tamamlayarak projemizin prototipini oluşturduk. Projemiz onaylanır ise daha gelişmiş ve yeni sensörler eklenmiş halini tasarlayarak ve nasıl tasarladığımızı anlatan bir poster hazırlayarak sunmayı düşünmekteyiz. Ayrıca sunum sırasında projemizde farklı lazer kombinasyonlarından ziyaretçilerimizin yakalanmadan geçmeleri isteyerek nasıl güvenlikli bir sistem yaptığımızı göstermek istiyoruz.

PROJE YÖNTEMİ

Son zamanda artan hırsızlık olayları sonucunda insanların değerli eşyaları (yüzük gümüş altın vb.) malzemelerin kaybolmasını engellemek amacıyla böyle bir proje yapılmak istenmiştir.

Ayrıca girilmemesi gereken yerlere giren insanların başlarına kötü olayların geldiği gözlemlenmiştir.

Değerli eşyalarımızı koruyabilmek veya girilmesini istemediğimiz alanlara girilmesini engellemek için devamlı başında bekçi gibi bekleyemeyeceğimizi öğrendik. Bazı değerli eşyalar için kasa vb. araçlar kullanılarak korumamaya alındığı görülmüşse de aynı zamanda girilmesini istemediğimiz alanlara yasak girişleri engellemek için kasa işimizi görmeyecektir. Bu alanda daha güvenli bir araç olan özellikle banka vb alanlarda kullanılan lazer güvenlik sistemleri kurulabileceği öğrenilmiştir.

Gerekli malzemelerimiz: ne kadar lazer kullanırsak o kadar LDR yani ışığa göre direnci değişen direnç biz üç tane kullandık  arduino UNO üç adet buzzer  ve sabitlenecek bir yer (biz tahtaya sabitledik fakat genelde duvara sabitlemeyi tercih ederiz) araçları işimizi görecektir.

Kullanım amacına göre farklı uyarı seçenekleri ekleyebiliriz. Mesela çok kıymetli eşyalarımıza ulaşmaya çalışan biri olurda lazer sistemine yakalanırsa polis ile iletişim kurmamızı sağlayacak bir düzenek eklenebilir.

Daha farklı sensörler (ısı hareket vb.) kullanarak daha kırılması zor bir sistem yapmayı planlıyoruz.

İki adet aynı boyda tahta ve aynı kalınlıkta iki tahta kesiyoruz ve bir de aynı kalınlıkta yaklaşık uzun tahtaların yarısı kadar bir tahta kesiyoruz, malzemelerimizde bitmiş oluyor. Sırada yapıp birleştirmek var. Önce buzzerlerı arduino UNO muza takıyoruz ve çalıştığından emin oluyoruz. Sonra ldr lerimizi takıyoruz ve değerlerini ölçüyoruz ldr lerimizden aldığımız değerlere göre kodlarımızı yazıyoruz. Sıra yerleştirmeye geldi. Tamamen bağımsız olan lazerlerimizi uzun ve çok da ince olmayan tahtalarımıza yerleştiriyoruz ve diğer uzun tahtamıza da ldr lerimizi yerleştiriyoruz fakat lazerlerle ldr lerin tam birbirinin karşısına gelmesine özen göstertiyoruz. İki tahtamızın altına da diğerlerinden daha kısa olan tahtamızı yerleştiriyoruz. Bunları yaptıktan sonra projemizin bitmiş oluyor.

Oluşturduğumuz tasarımı bilim fuarı sırasında sergileyeceğiz. Sergi esnasında ziyarete gelen kişilere nasıl yaptığımızı anlatım lazer güvenlik sisteminden yakalanmadan geçmeleri isteyeceğiz. Ayrıca projenin yapılma adımlarını içeren bir poster hazırlayacağız.

Proje Danışmanı: Osman Batur DAĞDEVİREN
Proje Öğrencisi: Ali Talip ELİGÜZEL


BİLGİLENDİRME

Yukarıda TÜBİTAK sistemine başvuru yapabilmeniz için gerekli olan Amaç, Özet ve Yöntem verilmiştir. Projemiz Tübitak Tasarım Projesi kapsamında değerlendirilebilir. Sisteme girdiğimiz bu verilerle projelerimiz onaylandı. “ Sizde eğer kullanacaksanız proje başlığı ve içeriğinde değişiklikler yaparsanız minnettar oluruz.

Şimdi projemizi yapım aşamalarına geçelim.


PROJE YAPILIŞI

Projemiz TÜBİTAK tarafından onaylandı yapım aşamalarına başladık. Öncelikle lazer ve ldr yerleştirmek için tasarımımızı oluşturduk. Yukarıda amaç özet ve yöntem bölümünde de bu konuda nasıl çalışacağımızdan bahsetmiştik.

Lazer Güvenlik Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi
Lazer Güvenlik Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Ahşap tasarımı oluşturduktan sonra panelin bir tarafına 3 adet lazer yerleştirdik. Diğer tarafına ise tam karşısına gelecek şekilde 3 adet ldr yerleştirdik.

Ldr sensörlerimizin arduino ile bağlantısını yaptık. Herhangi bir tanesine gelen lazer ışığı kesilirse yani lazer önüne engel gelirse yine arduino ile bağladığımız buzzer ile ses çaldık. Daha sonra ses faktörünün yeterince fark edilemeyeceğini düşünerek daha şık bir tasarım oluşturmak için ahşap kenarına led döşedik.

Bu sayede lazer ışıklarının arasından geçerken ışığın geçmesi engellenirse led lambalarımızın yanmasını sağladık. Fuar sırasında bu projemizi kapı kenarına koyarak ziyaretçilerimizin ışıkları yakmadan geçmelerini istedik. Çok uğraştılar fakat geçen olmadı. Çok eğlenceli bir proje olduğunu söyleyebilirim.

Projenin arduino kodları ve arduino tasarımı daha sonra bu alana eklenecektir.


PROJE POSTERİ

Projemizi sunarken kullanabilmek için poster hazırlayacağız. Bu posteri hazırlarken öğrencilerimiz kendi seviyelerinde hazırlayabilsinler üzerinde değişiklik istediklerinde kolayca yapabilsinler diye PowerPoint programında bir şablon hazırladık. Şablonu buraya ekliyorum proje öğrencileri indirerek ilgili alanları doldurup renklerde düzenlemeler yaptıktan sonra çıkarılması için bana teslim edeceksiniz. Okul dışı faydalanmak isteyen arkadaşlarda dilerse indirip kullanabilir.

Not: Şablon Dosyası ppt uzantılı olup PowerPoint programıyla açılabilir. Ayrıca büyüklük 100cm x 70cm olacak şekilde dizayn edilmiştir. 25cm x 70cm iki kenar orta kısım ise 50cm x 70cm olarak düşünülmüştür. Farklı boyutlarda poster çıkarmak isteyen kişilerin önce boyutu değiştirip sonra değişiklik yapmaları faydalı olacaktır.

Lazer Güvenlik Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Posteri Şablonunu aşağıdaki resme tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Lazer Güvenlik Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi Posteri

PROJE RESİMLERİ

Lazer Güvenlik Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi
Lazer Güvenlik Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi

Lazer Güvenlik Sistemi Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projesi başka arkadaşlara fikir vermek için paylaşılmıştır. 

Tübitak 4006 Bilim Fuarına Başvurudan başlayıp Proje sonuçlarını girmeye kadar tüm adımların anlatıldığı ve kullanabileceğin hazır örnek Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projelerinin verildiği Tübitak 4006 Bilim Fuarı: Başvuru – Örnek Projeler sayfasını ziyaret ederek daha çok bilgi edinebilirsiniz.

Projeler için bilgi almak isterseniz herhangi bir soru veya sorunda aşağıya yorum olarak yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yorumlar yazılan günün akşamı saat 23:00 da okunarak yanıtlanacaktır.

Acil durumlar için aşağıdaki iletişim adreslerini kullanabilirsiniz.

İNSTAGRAM ÜZERİNDEN İLETİŞİM

Özgür ŞEREMET İnstagram Sayfasına link üzerinden veya aşağıya eklediğim resim üzerinden ulaşabilirsiniz.

özgür şeremet yeni instagram

Ayrıca İnstagram hesabınız var ise hesabımızı takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. İnstagram üzerinden attığınız mesajlar gün saat fark etmeksizin en kısa süre içinde yanıtlanacaktır.

Faydalı olması dileğiyle.

16 Comments

  1. Merhabalar hocam lazer güvenlik sisteminin kodlarını ve devrenin fotoğrafını alabilme şansım var mıdır? Proje başvurusu ilk defa yapacağım yardım ederseniz çok sevinirim 🙂

    • Yazınca yüklerim hocam henüz başlamadım yazımına daha doğrusu bir sürü proje var bakamıyorum tübitakla uğraşmaktan. Ama onaylanırsa projeniz yapım aşamalarına geçtiğiniz zamanda projenin tüm kaynaklarını bu sayfada bulabileceğinizi garanti ederim.

  2. Hocam tubitakta bu projeyi yapmayı planlıyorum bende. Kodlarını gönderebilir misiniz rica etsem.

    • Kodlar basit hocam yarım günlük işi var projenin. Şimdilik başvuru aşamasında ki arkadaşlara yardım ederek günlerimi geçiriyorum. Onlar bi bitsin projeler onaylansın yapım aşamasına geldiğinizde burada adım adım projenin yapılışını ve kodlarını paylaşacağım.

    • Tabi hocam ama eski okulumda kaldı proje. Bunların hepsini tekrar oluşturacağım. Çok zor değil fakat önceliği derslere verdim. Az bi ders kaldı eklemem gereken ondan sonra tekrar yapıp paylaşırım sayfada. 1 Ay içinde eklenmiş olur yani. Aceleniz varsa belirtin öne almaya çalışırım.

  3. Özgür hocam bana kod atacaktınız ama unuttunuz galiba. Birde hocam benim kafam karıştı. arduino ile scratch kodları çalışır mı mbot mu öğrenmek lazım bu makey setleri nasıldır onlarda scracth ile kodlanır öğrencilerimle tubitak yapacağız scratch ı belli bir seviye ye kadar öğrendim nasıl yapmalıyım nereden başlayayım

    • Hocam öncelikle kusura bakmayın hangi kodu atacaktım hiç aklımda kalmamış geçen hafta perşembe Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk açılış için kurumumuza geldi. Dolayısı ile bütün işleri bırakıp oraya yoğunlaştık. Hala toparlayabilmiş değilim açıkçası. Size söz verip unuttuysam kusura bakmayın lütfen tekrar hatırlatın. Tamamen yoğunluktan olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.

      Sorularınız hepsi birbirine giriyor. Kafanız karışır bu şekilde Scratch, Arduino ve makeymakey farklı farklı alanlar. Adım adım spesifik gidersek daha net anlatabilirim diye düşünüyorum.

      1- Makeymakey: Hocam makeymakey küçük bir kart. Üzerinde klavyede bulunan yukarı, aşağı, sağ, sol, boşluk tuşu gibi tuşların görevlerini yapabilmenizi sağlayan devre mevcut. Yani bu makey makey ile siz hazırladığınız düzeneği klavye gibi kullanabilirsiniz. Dolayısıyla scratch vb programla hazırladığınız her türlü oyunu makeymakey ile oynatabilirsiniz. Bununla ilgili internette muzdan piyano vb projeler var. Ben daha yazımına başlamadım. Yakında bende 8-10 adet makey makey kullanarak yapabileceğiniz projeleri ayrı bir kategoride ekleyeceğim.

      2- Scratch: Scrathc ile animasyonlar oluşturabilrisiniz. Fakat scratch bilgilerinizi arduino ile kullanmak istiyorsanız s4a programı ile tıpkı makeymakeyde olduğu gibi arduino kullanarakta interaktif yani bilgisayara bağlı olacak şekilde projeler üretebilirsiniz. Fakat arduino kodlamak ve bilgisayara bağımlı olmadan çalıştırmak istiyorsanız o zaman aşağıdaki yazıyı okuyunuz.

      3- Arduino: Arduino kodlamak için kendi metin tabanlı programı var. Fakat bu programın ve kodlarının öğrenilmesi ortaokul öğrencileri için zor oluyor. Bu sebeple mbot kodlama için gelitşirilmiş mblock programını kullanarak Arduinoyu blok tabanlı kodluyoruz. Program zaten scratch programının aynısı ekstradan birtek robotlar diye bir kod menüsü eklenmiş.

      Eğer sizde bu tarz projeler yapmak istiyorsanız şimdi vereceğim linkteki eğitimleri baştan başlayarak oradaki gibi yapmaya başlayın. Dersler bittiğinde buradaki hemen hemen tüm projeleri yapabilecek seviyeye geleceksiniz. Hatta kendi projelerinizi bile yapabilirsiniz. Acele etmeden yavaş yavaş ilerleyiniz. Sorularınız olursa her zaman elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. iyi çalışmalar

      Link: https://ozgurseremet.com/arduino-ile-kodlama-egitimi/

      • Çok teşekkür ederim hocam. Çok net anlatmışsınız. Bütün sorularımın cevabını net bir şekilde aldım. Lazer güvenlik sisteminin kodlarını istemiştim hocam.

        • Hocam eksik olan projelerin kodlarını okula gidince alıp getireceğim. Bendeki dosyalarda ulaşamadım yanlış bilgi verip sizleri yormak istemediğimden eski okuluma gidince tap proje dosyalarını alıp sayfada paylaşmayı planlıyorum. Umarım bu ziyaret kısa bir sürede olur bende eklerim. Teşekkür ederim hocam.

  4. hocam çalışmalarınız çok güzel emeğinize sağlık… sakıncası yoksa ben de kodlarını alabilir miyim?

  5. Hocam öncelikle emeğinize sağlık tubitakda bu projeyi yapmayı planlıyoruz kodlarını gönderebilir misiniz

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*