Fritzing Programı Arduino ile kodlama yaparken oluşturulan devreleri sunabilmek için kullandığım çok güzel bir programdır. Eğer bir bilgisayar öğretmeniyseniz ve Arduino Eğitimleri vermek istiyorsanız. Arduino Devrelerini dizayn ederken kullanabileceğiniz en iyi program olduğunu söyleyebilirim.
Bu program öğrenciye yönelik değil daha çok eğitimcilere yönelik bir program olduğundan çok detaya girmeyeceğim. Zaten eğitimcilerimiz biraz karıştırarak her şeyi bulabilir.
Ben bu yazıdan Fritzing Programınızı bilgisayarınıza nasıl indireceğinizi ve ufak bir devre tasarlamayı göstereceğim. Hemen başlayalım.
Fritzing Programı Kurulumu
Kurulum için programı Fritzing sitesi üzerinden bilgisayarımıza indireceğiz. Bunun için https://fritzing.org/home/ sayfasını açalım.
Açılan sayfanın üst kısmında Download menüsünü göreceksiniz. Ona tıklayalım.
Burada birkaç farklı seçenek olduğunu göreceksiniz. Sizin sisteminiz hangisi ise o sisteme tıklayın. Üzerine tıklar tıklamaz program bilgisayarınıza inmeye başlayacaktır.
İndirme işlemi bittikten sonra sıkıştırılmış dosya içerisinde yer alan klasörü dışarıya çıkaralım.
Daha sonra klasör içerisine girip Fritzing.exe üzerine çift tıklayarak programı açabiliriz. Ekstra bir kurulum yapmamıza gerek yok. Programımız portable olarak çalışıyor.
Fritzing Programı Kullanımı
Programı bilgisayarımıza indirdik. Hemen basit bir devre tasarlayalım. Çift tıklarayak programımızı açalım.
Açılan anasayfamız yukarıdaki gibi olacaktır. Üst köşede yer alan Deneysel Devre Tahtası diyerek çalışmamızı başlatıyoruz.
Açılır açılmaz bize boş bir Breadboard (Devre Tahtası) veriyor. Diğer araçlar ise sağ tarafta Core Parts altında menüler halinde bulunmaktadır. Ben örnek olması açısından resimli olarak Arduino LED Yakma Etkinliği Devresini oluşturacağım.
Arduino Uno kartımı hemen sağ taraftan sürükle bırak yöntemi ile alanıma taşıdım.
Devre için kullanacağım LED i yine araçlardan alarak Breadboard üzerine yerleştirdim. Bacaklarını bağladığım yerlerin yeşil olarak yandığını görebilirsiniz.
Yine sağ taraftaki araçlar bölümünden direncimi alarak alana taşıdım. LED ile uçlarını birleştirdim. Geriye kaldı Arduino ile bağlantıyı sağlamak. Bunun için normalde juper kablo kullanıyoruz. Hemen oluşturalım.
En son olarak bağlantı uçlarına tıklayıp diğer uç ile bağlantı sağladım. Bağlantı işi bittikten sonra kablo üzerine sağ tıklayarak renkleri değiştirebilirsiniz. İlerde yapacağımız büyük etkinliklerde kablo karışmaması için bu yöntemi kullanacağız.
Kablolar karışmasın diye orta kısımlarından tutup çekerek köşeler oluşturabilirsiniz.
Örnek olması açısından bir devre tasarladım. Gerisi size kalmış arkadaşlar kolay gelsin.
Hocam ücretsiz portable sürümünü mailime gönderebilir misin hocam? mail adresim: [email protected]
Maalesef hocam şuan bende ulaşamıyorum.
Hocam iyi günler ben kodları yazdım ama nasıl çalıştıracağım tarif edebilir misiniz?
Hocam ücretsiz olarak indirebileceğim bir site var mı ? Kendi sayfasında belli bir ücret karşılığında indirebiliyoruz
Hocam son sürüm ücretli dediğim gibi arşivde eski portable sürümü olması lazım. Çok sıkışırsanız mail atın oradan cevap olarak driveye ekler yollarım.
Özgür hocam Merhaba bu programda Tincercad Circuit te olduğu gibi simulasyon kısmı yok mu?
Hocam kod kısmı var oradan deneme yapabiliyorduk sanırım son sürümde fakat indirmede falan artık ücret istiyorlar 8Euro gibi bu yüzden bizde tinkercad e döndük ilerle kaldırırlar umarım
Tincercad de herşey yok ya da ben bulamadım.Örneğin Su veya yağmur sensörü, motor sürücü L298N gibi.Ben mi yanılıyorum acaba?
Evet hocam her şey yok maalesef. Kullanım arttıkça yeni araçlar eklenir diye düşünüyoruz. Bu konuda yapılabilecekler ile ilgili detaylı çalışayım umarım yardımcı olacak birşeyler üretebiliriz hocam.
Özgür hocam merhaba bu hafta biz de arduino eğitimi aldık ,ben ilk defa bu sene başladım bu sisteme biraz zor geldi ,bu link verdiğiniz simülatör işimize yarar inşallah.Yapamadığım yerde desteğinizi bekleyebilir miyim?
Tabi ki hocam her zaman yazabilirsiniz. En zor etkinlik ilk etkinliktir unutmayın. İlk etkinlikten sonra diğerleri çok basit gelecek. Takıldığınız yerlerde yazın. Dersten önce mutlaka kendiniz bir kere yapmaya çalışın. iyi çalışmalar dilerim.